Datum

Stem je mee!

Hoe informeer je als gemeente of provincie je inwoners op een heldere manier over verkiezingen en hoe betrek je mensen die niet makkelijk lezen en schrijven? Met Stem je mee!. In het kader van de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen is Stem je mee! ingezet en goed ontvangen!

Stem je mee! Is ontwikkeld voor bezoekers van taalbijeenkomsten, taalhuizen en -punten, bibliotheken, ouderkamers, vrouwencentra, wijkcentra en andere organisaties. De uitvoerders van dit programma zijn NT1- en NT2-docenten, taalvrijwilligers, taalmaatjes, bibliotheekmedewerkers of welzijnsmedewerkers.  Zij organiseren een bijeenkomst en spelen het spel Stem je mee! met de aanwezigen. 

Het doel is om op een leuke en begrijpelijke manier de verkiezingen onder de aandacht te brengen, uit te leggen waar het om gaat en mensen te activeren te gaan stemmen. Stem je mee! is te gebruiken in heel Nederland en bestaat uit een handleiding voor begeleiders/docenten, kaarten en vragen voor een woordbingospel en een praatplaat waarop de meest belangrijke aspecten van de gemeenteraads- of Provinciale Statenverkiezingen op aansprekende wijze getekend zijn. 

Oorspronkelijk idee

De gemeenteraad van Tilburg heeft Cubiss en het Taalnetwerk begin 2018 gevraagd om mee te denken over hoe je als gemeente je inwoners het beste informeert over verkiezingen op een heldere manier. Hoe betrek je mensen die niet makkelijk lezen en schrijven? Zo is Stem je mee!  ontwikkeld voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Provinciale Statenverkiezing

Op 22 januari 2019 werden medewerkers van de Brabantse bibliotheken en taalvrijwilligers ontvangen op het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch. Doel van de bijeenkomst was het informeren over Stem je mee!, de provincie en de Provinciale Statenverkiezing. De provincie wil haar bewoners goed informeren over wat de provincie doet, zodat bewoners een weloverwogen stem kunnen uitbrengen. Stem je mee!-bijeenkomsten zijn daar onder andere zeer geschikt voor. Vandaar de uitnodiging van de provincie. Lees het verslag van Andrea Driesse. Of bekijk de PowerPointPresentatie van de provincie Brabant en de Brabantse stemwijzer. In de Limburgse stemwijzer staat zelfs een vraag over bibliotheken!

Wim van der Donk, commissaris van de Koning in Noord-Brabant: “Carnaval is een feest van vrijheid waarbij iedereen een spiegel wordt voorgehouden, óók de politiek. Carnaval vieren wij samen in vrijheid, vrijheid die ons 75 jaar geleden gegeven werd. Daardoor is het mogelijk om op 20 maart je stem voor Provinciale Staten uit te brengen. Ik hoop dat mensen bedenken dat dat echt heel belangrijk is. In vrijheid, voor Brabant.” En zo is het! 
Beluister de carnavalskraker van Huub Hangop: 'ik kies voor Brabant, wa doede gij'. 'Mee da rooie potlooike in oewe naand, stemde vur t mooiste plekske van 't hele laand'.

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (maart 2019). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Naar overzicht Actueel en Blogs >>