28 maart 2019

Stem je mee!

Hoe informeer je als gemeente of provincie je inwoners op een heldere manier over verkiezingen en hoe betrek je mensen die niet makkelijk lezen en schrijven? Met Stem je mee!. In het kader van de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen is Stem je mee! ingezet en goed ontvangen!

Stem je mee! Is ontwikkeld voor bezoekers van taalbijeenkomsten, taalhuizen en -punten, bibliotheken, ouderkamers, vrouwencentra, wijkcentra en andere organisaties. De uitvoerders van dit programma zijn NT1- en NT2-docenten, taalvrijwilligers, taalmaatjes, bibliotheekmedewerkers of welzijnsmedewerkers.  Zij organiseren een bijeenkomst en spelen het spel Stem je mee! met de aanwezigen. 

Het doel is om op een leuke en begrijpelijke manier de verkiezingen onder de aandacht te brengen, uit te leggen waar het om gaat en mensen te activeren te gaan stemmen. Stem je mee! is te gebruiken in heel Nederland en bestaat uit een handleiding voor begeleiders/docenten, kaarten en vragen voor een woordbingospel en een praatplaat waarop de meest belangrijke aspecten van de gemeenteraads- of Provinciale Statenverkiezingen op aansprekende wijze getekend zijn. 

De bijeenkomst was leerzaam, ik heb veel dingen gehoord die ik nog niet wist. Ik ga zeker stemmen!

Deelnemer bijeenkomst

 

Voor de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen is er een Limburgse en een Brabantse versie gemaakt, want ja: de Limburgse commissaris wordt nu eenmaal gouverneur genoemd...! 

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (maart 2019). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn: