28 maart 2019

Nieuwe Brabanders

Hoe is het om als niet-Nederlander naar Brabant te verhuizen? En wie zijn die nieuwe Brabanders eigenlijk. Ahmad, Slavica, Abel en Ohla zijn niet in Nederland geboren, ze zijn hier op latere leeftijd gekomen. De een als expat, de ander als arbeidsmigrant of statushouder. Ze vertellen waarom ze naar Brabant gekomen zijn en hoe het hen vergaat.

Zoals Ahmad, die zegt ‘Ik moet mijn leven hier nog maken’. In de toekomst hoopt hij zijn eigen eetcafé te openen. "Misschien kan ik in mijn eetcafé stamppot combineren met typisch Syrische gerechten. Dat is een speciaal recept.”  De komende weken publiceren we steeds een nieuw portret met een bijzonder verhaal.  

'Nieuwe Brabanders' is één van de aandachtsgebieden van de provincie, waar het projectteam Versterken Taalvaardigheid zich voor inzet om taalvaardigheid in Brabant te bevorderen. Nieuwe Brabanders zijn niet in Nederland geboren, ze zijn hier op latere leeftijd gekomen. Ze zijn hier om verschillende redenen, het gaat om expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten, statushouders. Als je niet in Brabant geboren bent en je wilt wel deel uitmaken van de samenleving, hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan? We hebben enkele mensen geïnterviewd. 

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (maart 2019). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn: