28 maart 2019

Gewoon dóen! 

Zet Tineke Delfgou van Bibliotheek Landgraaf en Ivette Sprooten van Cubiss bij elkaar aan tafel en je weet zeker dat er iets uit komt. Zoals bij Relim, een reïntegratiebedrijf waar mensen met psychische kwetsbaarheid en een afstand tot de arbeidsmarkt - vaak laagtaalvaardig - komen om te leren werken.

Relim organiseert activiteiten rondom taal. Anja Frijns, beleidsmedewerker bij Relim, vindt dit belangrijk: ”Als je zelfstandig kunt lezen ben je vrijer, onafhankelijker, zelfstandiger. En een boek lezen is gewoon leuk.” 

Met steun van het project Participatie & Zelfredzaamheid (Cubiss Limburg) is een rolkarretje en een collectie voor Relim aangeschaft, bestaande uit 50 titels studie-/informatief materiaal en leesmateriaal uit de collectie eenvoudig communiceren. En zo is Boek bij de Boterham gestart. Af en toe wisselt de collectie en uiteraard gaan er boeken op aanvraag mee. Tineke Delfgou van Bibliotheek Landgraaf  is één keer per maand aanwezig tijdens de lunchpauze. “We hebben in een ruimte naast de kantine tafels leuk neergezet en alle boeken op tafel gelegd. De cliënten pakken een stoel erbij, nemen drinken mee. Je komt als je zin hebt.” Anja zit erbij als vaste begeleidster van Relim.

Een cliënte vertelde me enthousiast dat ze het geleende boek aan haar vader heeft voorgelezen.

Tineke Delfgou van Bibliotheek Landgraaf 

 

De doelgroep komt op deze vriendelijke en laagdrempelige manier in aanraking met boeken, want dat is in hun leven niet vanzelfsprekend. Het oorspronkelijke idee, dat als je de bibliotheek in Relim hebt ontdekt, dat je dan makkelijker naar de ‘gewone’ bibliotheek gaat, dat is gelukt. Niet bij allemaal, maar toch bij een paar mensen. 

Tineke: “Een cliënte vertelde me enthousiast dat ze het geleende boek aan haar vader heeft voorgelezen. Hoe geweldig is dat! Daar doen we het voor.” 

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (maart 2019). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Meer weten?
Neem contact op met: