09 juli 2019

Nieuw in Brabant, en dan?

Hoe is het om als niet-Nederlander naar Brabant te verhuizen? Waar loop je in het dagelijks leven tegenaan?

Het projectteam Versterken Taalvaardigheid zet zich in opdracht van de provincie Brabant in om taalvaardigheid in Brabant te bevorderen. Het project kreeg daarbij drie extra aandachtsgebieden van de provincie, waaronder 'Nieuwe Brabanders'. Nieuwe Brabanders zijn niet in Nederland geboren, ze zijn hier op latere leeftijd gekomen. Ze zijn hier om verschillende redenen, het gaat om expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten, statushouders. Als je niet in Brabant geboren bent en je wilt wel deel uitmaken van de samenleving, hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan?

We hebben enkele mensen geinterviewd. De komende weken publiceren we steeds een nieuw portret. 

Narjes Hemashah

Uiteindelijk wil ik net zo goed worden als Nederlanders

Vijf jaar geleden kwam Narjes Hemashah (56) van Syrië naar Nederland. Toen ze een jaar in Bergen op Zoom woonde begon ze op Sagénn aan een cursus Nederlands. De inburgeringscursus was voor haar niet genoeg, daarom heeft ze een eigen studie gedaan en haalde het staatsexamen diploma NT2-1. Nu wil ze verder leren. “Ik ben dol op talen. Voordat ik taalles kreeg, leerde ik woorden van kassabonnen. Nu analyseer ik zinsconstructies in nieuwsberichten om daarvan te kunnen leren. Uiteindelijk wil ik net zo goed worden als Nederlanders!” Als taalambassadeur en taalvrijwilliger helpt ze nu andere vrouwen om de taal te leren. 

Lees haar bijzondere verhaal.

En lees de andere bijzondere verhalen:

Teksten: Tefke van Dijk
Fotografie: Vincent Moll

Deze reeks kennismakingen is gestart met taalambassadeurs. Taalambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen. Zij werken met laaggeletterden of waren zelf laaggeletterd en weten als geen ander hoe belangrijk taal is om mee te komen in de samenleving. De verhalen van de taalambassadeurs zijn gebundeld in een boekje. Bekijk de filmpjes van taalambassadeurs en luister naar hun verhalen op de website van Letterliefde in Parkstad, voor alle mensen uit Parkstad die beter willen kunnen lezen en schrijven.

 
Meer weten?
Neem contact op met: