05 maart 2019

Nieuw in Brabant, en dan?

Hoe is het om als niet-Nederlander naar Brabant te verhuizen? Waar loop je in het dagelijks leven tegenaan?

Het projectteam Versterken Taalvaardigheid zet zich in opdracht van de provincie Brabant in om taalvaardigheid in Brabant te bevorderen. Het project kreeg daarbij drie extra aandachtsgebieden van de provincie, waaronder 'Nieuwe Brabanders'. Nieuwe Brabanders zijn niet in Nederland geboren, ze zijn hier op latere leeftijd gekomen. Ze zijn hier om verschillende redenen, het gaat om expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten, statushouders. Als je niet in Brabant geboren bent en je wilt wel deel uitmaken van de samenleving, hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan?

We hebben enkele mensen geinterviewd. De komende weken publiceren we steeds een nieuw portret. 

Ahmad Al-Youssef

‘Ik moet mijn leven hier nog maken’ 

Bijna drie jaar geleden kwam Ahmad Al-Youssef (30) vanuit Syrië naar Nederland. Hij vond de taal moeilijk maar wilde meteen beginnen met taalles. Het lukte niet. Door problemen en gedachten aan de oorlog en zijn familie had hij geen ruimte in zijn hoofd en moest na een maand stoppen. Nu leert hij Nederlands door met mensen te praten en boeken te lezen. In de toekomst hoopt hij zijn eigen eetcafé te openen. "Misschien kan ik in mijn eetcafé stamppot combineren met typisch Syrische gerechten. Dat is een speciaal recept.” 

Lees verder.

En lees de andere bijzondere verhalen:

Teksten: Tefke van Dijk
Fotografie: Vincent Mol

Deze reeks kennismakingen is gestart met taalambassadeurs. Taalambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen. Zij werken met laaggeletterden of waren zelf laaggeletterd en weten als geen ander hoe belangrijk taal is om mee te komen in de samenleving. De verhalen van de taalambassadeurs zijn gebundeld in een boekje. Bekijk de filmpjes van taalambassadeurs en luister naar hun verhalen op de website van Letterliefde in Parkstad, voor alle mensen uit Parkstad die beter willen kunnen lezen en schrijven.

 
Meer weten?
Neem contact op met: