05 augustus 2019

Nieuw in Brabant, en dan?

Hoe is het om als niet-Nederlander naar Brabant te verhuizen? Waar loop je in het dagelijks leven tegenaan?

Het projectteam Versterken Taalvaardigheid zet zich in opdracht van de provincie Brabant in om taalvaardigheid in Brabant te bevorderen. Het project kreeg daarbij drie extra aandachtsgebieden van de provincie, waaronder 'Nieuwe Brabanders'. Nieuwe Brabanders zijn niet in Nederland geboren, ze zijn hier op latere leeftijd gekomen. Ze zijn hier om verschillende redenen, het gaat om expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten, statushouders. Als je niet in Brabant geboren bent en je wilt wel deel uitmaken van de samenleving, hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan?

We hebben enkele mensen geinterviewd. De komende weken publiceren we steeds een nieuw portret. 

Mohammed Al Saydali

Zonder de taal kun je elkaar niet begrijpen

De Syrische Mohammed Al Saydali (29) kwam op 27 september 2014 in Nederland, een datum die hij nooit vergeet. Het was het beginpunt van een nieuw avontuur: een eigen zaak. Het duurde echter nog jaren voordat hij van start kon, en in die tijd bleek het moeilijk om de taal te leren. Via het Buddyproject in Breda heeft hij sinds anderhalf jaar enkele vrienden met wie hij Nederlands probeert te spreken. Ze vallen echter snel terug op Engels. “Ik wil meer Nederlandse vrienden krijgen om te kunnen oefenen. Ook wil ik via televisie en cartoons meer woorden leren.” Mohammed is ambitieus en heeft grootse plannen met zijn falafelzaak. “Ik wil het menu uitbreiden en in andere steden starten. Als het eten maar authentiek blijft en niet commercieel, dat vind ik heel belangrijk.” 

Lees zijn bijzondere verhaal.

En lees de andere bijzondere verhalen:

Teksten: Tefke van Dijk
Fotografie: Vincent Moll

Deze reeks kennismakingen is gestart met taalambassadeurs. Taalambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen. Zij werken met laaggeletterden of waren zelf laaggeletterd en weten als geen ander hoe belangrijk taal is om mee te komen in de samenleving. De verhalen van de taalambassadeurs zijn gebundeld in een boekje. Bekijk de filmpjes van taalambassadeurs en luister naar hun verhalen op de website van Letterliefde in Parkstad, voor alle mensen uit Parkstad die beter willen kunnen lezen en schrijven.

 
Meer weten?
Neem contact op met: