13 mei 2019

Nieuw in Brabant, en dan?

Hoe is het om als niet-Nederlander naar Brabant te verhuizen? Waar loop je in het dagelijks leven tegenaan?

Het projectteam Versterken Taalvaardigheid zet zich in opdracht van de provincie Brabant in om taalvaardigheid in Brabant te bevorderen. Het project kreeg daarbij drie extra aandachtsgebieden van de provincie, waaronder 'Nieuwe Brabanders'. Nieuwe Brabanders zijn niet in Nederland geboren, ze zijn hier op latere leeftijd gekomen. Ze zijn hier om verschillende redenen, het gaat om expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten, statushouders. Als je niet in Brabant geboren bent en je wilt wel deel uitmaken van de samenleving, hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan?

We hebben enkele mensen geinterviewd. De komende weken publiceren we steeds een nieuw portret. 

Diana Banks

"Ik kan niet anders praten en wil dat ook niet"

Achttien jaar woont de Surinaamse Diana J. Banks (43) nu in Nederland. De taal is nooit een groot probleem geweest, maar echt integreren blijkt nog niet zo makkelijk. “Als je een kleurtje hebt, maken mensen je snel klein. Alsof je weinig capaciteiten hebt.” Ze liet het er niet bij zitten en klom uit een diep dal op tot succesvol ondernemer van Talitha Arise. Met deze stichting wil ze nieuwkomers inspireren en op weg helpen. 
Bekijk hier de prachtige documentaire of lees het maganize van Talitha Arise.

Lees haar bijzondere verhaal.

En lees de andere bijzondere verhalen:

Teksten: Tefke van Dijk
Fotografie: Vincent Moll

Deze reeks kennismakingen is gestart met taalambassadeurs. Taalambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen. Zij werken met laaggeletterden of waren zelf laaggeletterd en weten als geen ander hoe belangrijk taal is om mee te komen in de samenleving. De verhalen van de taalambassadeurs zijn gebundeld in een boekje. Bekijk de filmpjes van taalambassadeurs en luister naar hun verhalen op de website van Letterliefde in Parkstad, voor alle mensen uit Parkstad die beter willen kunnen lezen en schrijven.

 
Meer weten?
Neem contact op met: