29 januari 2019

Stem je mee!

Voor mensen die meer willen weten over verkiezingen - Hoe informeer je als gemeente of provincie je inwoners op een heldere manier over verkiezingen en hoe betrek je mensen die niet makkelijk lezen en schrijven? 

Stem je mee!  bestaat uit een bijeenkomst van ongeveer 1,5 uur. Het doel is om op een leuke manier de verkiezingen onder de aandacht te brengen, uit te leggen waar het om gaat en mensen te activeren te gaan stemmen. Stem je mee!  is te gebruiken in heel Nederland en bestaat uit een handleiding voor begeleiders/ docenten, kaarten en vragen voor een woordbingospel en een praatplaat waarop de meest belangrijke aspecten van de gemeenteraads- of Provinciale Statenverkiezingen op aansprekende wijze getekend zijn.

Doelgroep en uitvoerders

De doelgroep zijn bezoekers van taalbijeenkomsten, taalhuizen en -punten, bibliotheken, ouderkamers, vrouwencentra, wijkcentra en andere organisaties. De uitvoerders van dit programma zijn NT1 en NT2 docenten, taalvrijwilligers, taalmaatjes, bibliotheekmedewerkers of welzijnsmedewerkers.  

Het was heel succesvol, met name de bingo als opvolger van de theorie. Ze gingen elkaar ook helpen met de bingo: 
'Ja, dat vakje!'.

De bijeenkomst was leerzaam, ik heb veel dingen gehoord die ik nog niet wist.

Bijeenkomst provinciehuis

Op 22 januari 2019 werden medewerkers van de Brabantse bibliotheken en taalvrijwilligers ontvangen op het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch. Doel van de bijeenkomst was het informeren over Stem je mee!, de provincie en de Provinciale Statenverkiezing. De provincie wil haar bewoners goed informeren over wat de provincie doet, zodat bewoners een weloverwogen stem kunnen uitbrengen. Stem je mee!-bijeenkomsten zijn daar onder andere zeer geschikt voor. Vandaar de uitnodiging van de provincie. Lees het verslag van Andrea Driesse. Of bekijk de PowerPointPresentatie van de provincie Brabant en de Brabantse stemwijzer. In de Limburgse stemwijzer staat zelfs een vraag over bibliotheken!

Oorspronkelijk idee

De gemeenteraad van Tilburg heeft Cubiss en het Taalnetwerk begin 2018 gevraagd om mee te denken over hoe je als gemeente je inwoners het beste informeert over verkiezingen op een heldere manier. Hoe betrek je mensen die niet makkelijk lezen en schrijven? Zo is Stem je mee!  ontwikkeld voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Cubiss collega Marjo Frenk, die een bijeenkomst rondom de gemeenteraadsverkiezingen leidde, zegt:

Aan het begin van de bijeenkomst gingen er na mijn vraag 3 vingers omhoog toen ik vroeg wie van plan was te gaan stemmen en aan het einde van de bijeenkomst alle 20 vingers.

Op verzoek heeft Cubiss het programma aangepast voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019. Er is een versie voor Brabant en een speciale versie voor Limburg, vanwege de andere terminologie. Beide aangepaste programma's zijn januari 2019 verschenen.

Reacties gemeenteraadsverkiezing

‘Wat de taalgroep betreft, kan ik zeggen dat de groep de verhandeling over de verkiezingen (door Cubiss aangereikt) positief heeft gewaardeerd. Heel leuk was de Bingo die over de verkiezingen ging. Daar werd met veel enthousiasme aan mee gedaan. Leerzaam en heel ontspannen. Komende vrijdag doen we het dunnetjes over en spelen we opnieuw Bingo.’ 
Coordinator Taalmaatjes, Vrijwilliger Steunpunt Overbetuwe

'De cursisten vonden het leuk om de bingo te doen. Zelf vond ik dat ook. Voor de cursisten voor wie stemmen een ver-van-mijn-bed-show is, was de afsluitende bingo een samenvatting en mini-toetsje ineen over wat ze geleerd hebben over hoe de verkiezingen precies werken en wat de afzonderlijke woorden inhouden. De bingo zelf heeft een mooie lay-out, is handzaam en spreekt aan. Het ziet er goed uit. Qua gebruik is het goed uit te voeren. Voor één taalzwakkere was het luisteren naar de vraag, het antwoord geven op de vraag en dat terugvinden in de tekeningen/woorden op de bingokaart lastig.'
Docent ROC Tilburg, School voor Educatie en Inburgering

Ga stemmen!

Wim van der Donk, commissaris van de Koning in Noord-Brabant: “Carnaval is een feest van vrijheid waarbij iedereen een spiegel wordt voorgehouden, óók de politiek. Carnaval vieren wij samen in vrijheid, vrijheid die ons 75 jaar geleden gegeven werd. Daardoor is het mogelijk om op 20 maart je stem voor Provinciale Staten uit te brengen. Ik hoop dat mensen bedenken dat dat echt heel belangrijk is. In vrijheid, voor Brabant.” En zo is het! 
Beluister de carnavalskraker van Huub Hangop: 'ik kies voor Brabant, wa doede gij'. 'Mee da rooie potlooike in oewe naand, stemde vur t mooiste plekske van 't hele laand'.

Meer info over Stem je mee!

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Yvonne van den Berg voor Brabant en Ivette Sprooten voor Limburg.