03 april 2018

Stem je mee!

Voor mensen die meer willen weten over verkiezingen 

Hoe informeer je als gemeente je inwoners op een heldere manier over verkiezingen en hoe betrek je mensen die niet makkelijk lezen en schrijven? De gemeenteraad van Tilburg heeft Cubiss en het Taalnetwerk gevraagd om hierover mee te denken en zo is  Stem je mee!  ontwikkeld voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Stem je mee!   bestaat uit een bijeenkomst van ongeveer 1,5 uur. Het doel is om op een leuke manier de verkiezingen onder de aandacht te brengen, uit te leggen waar het om gaat en mensen te activeren te gaan stemmen. Cubiss collega Marjo Frenk die een bijeenkomst leidde:

Aan het begin van de bijeenkomst gingen er na mijn vraag 3 vingers omhoog toen ik vroeg wie van plan was te gaan stemmen en aan het einde van de bijeenkomst alle 20 vingers.

Stem je mee!  is te gebruiken in heel Nederland en bestaat uit een draaiboek voor begeleiders/ docenten, kaarten voor een woordbingospel en een praatplaat waarop de meest belangrijke aspecten van de gemeenteraadsverkiezingen op aansprekende wijze getekend zijn.

De doelgroep zijn bezoekers van taalbijeenkomsten, taalhuizen en -punten, bibliotheken, ouderkamers, vrouwencentra, wijkcentra en andere organisaties. De uitvoerders van dit programma zijn NT1 en NT2 docenten, taalvrijwilligers, taalmaatjes, bibliotheekmedewerkers of welzijnsmedewerkers.  

Het was heel succesvol, met name de bingo als opvolger van de theorie. Ze gingen elkaar ook helpen met de bingo: 
'Ja, dat vakje!' .

Overige reacties:

‘Wat de taalgroep betreft, kan ik zeggen dat de groep de verhandeling over de verkiezingen (door Cubiss aangereikt) positief heeft gewaardeerd. Heel leuk was de Bingo die over de verkiezingen ging. Daar werd met veel enthousiasme aan mee gedaan. Leerzaam en heel ontspannen. Komende vrijdag doen we het dunnetjes over en spelen we opnieuw Bingo.’ 
Coordinator Taalmaatjes, Vrijwilliger Steunpunt Overbetuwe

'De cursisten vonden het leuk om de bingo te doen. Zelf vond ik dat ook. Voor de cursisten voor wie stemmen een ver-van-mijn-bed-show is, was de afsluitende bingo een samenvatting en mini-toetsje ineen over wat ze geleerd hebben over hoe de verkiezingen precies werken en wat de afzonderlijke woorden inhouden. De bingo zelf heeft een mooie lay-out, is handzaam en spreekt aan. Het ziet er goed uit. Qua gebruik is het goed uit te voeren. Voor één taalzwakkere was het luisteren naar de vraag, het antwoord geven op de vraag en dat terugvinden in de tekeningen/woorden op de bingokaart lastig.'
Docent
 ROC Tilburg, School voor Educatie en Inburgering

Volgend jaar geeft Cubiss een aangepaste versie van het programma voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019 uit.

Wil je meer weten? Neem dan contact op Andrea Driesse.

Meer weten?
Neem contact op met:

Ontvang deze download

Wil je deze download ontvangen, laat dan hieronder je gegevens achter.