Datum

Stem je mee?

Hoe informeer je als gemeente je inwoners op een heldere manier over verkiezingen en hoe betrek je mensen die niet makkelijk lezen en schrijven? 

Stem je mee! is een informatieve en luchtige aanpak om de gemeenteraadsverkiezingen onder de aandacht te brengen bij mensen die niet zo makkelijk lezen en schrijven. In een bijeenkomst van ongeveer 1,5 uur wordt op een leuke manier de verkiezingen onder de aandacht gebracht, wordt uitgelegd waar het om gaat en worden mensen geactiveerd te gaan stemmen. Stem je mee!  is te gebruiken in heel Nederland.

Wat zit er in het pakket? 

  • Een praatplaat, waarop de belangrijkste aspecten van de gemeenteraad op aansprekende wijze getekend zijn;
  • Twee sets van elk 11 verschillende bingokaarten, waarmee het spel gespeeld wordt;
  • Fiches om op de bingokaarten te leggen;
  • Een vraag- en antwoordkaart;
  • Handleiding voor begeleiders/docenten, waarin onder meer een opzet voor de invulling van de bijeenkomst, verschillende werkvormen en achtergrondinformatie over de verkiezingen staan.

IMG_2995.jpgSchermafbeelding 2021-06-28 om 10.37.00.png 

Wil je Stem je mee! bestellen? Klik hier. 

 

Doelgroep Stem je mee!

De doelgroep zijn bezoekers van taalbijeenkomsten, taalhuizen en -punten, bibliotheken, ouderkamers, vrouwencentra, wijkcentra en andere organisaties. De uitvoerders van dit programma zijn NT1 en NT2 docenten, taalvrijwilligers, taalmaatjes, bibliotheekmedewerkers of welzijnsmedewerkers.  

Het was heel succesvol, met name de bingo als opvolger van de theorie. Ze gingen elkaar ook helpen met de bingo: 'Ja, dat vakje!'.

 

'De bijeenkomst was leerzaam, ik heb veel dingen gehoord die ik nog niet wist.'

 

Cubiss collega Marjo Frenk, die een bijeenkomst rondom de gemeenteraadsverkiezingen leidde, zegt:

Aan het begin van de bijeenkomst gingen er na mijn vraag 3 vingers omhoog toen ik vroeg wie van plan was te gaan stemmen en aan het einde van de bijeenkomst alle 20 vingers.

 

 

Reacties gemeenteraadsverkiezing

‘Wat de taalgroep betreft, kan ik zeggen dat de groep de verhandeling over de verkiezingen (door Cubiss aangereikt) positief heeft gewaardeerd. Heel leuk was de Bingo die over de verkiezingen ging. Daar werd met veel enthousiasme aan mee gedaan. Leerzaam en heel ontspannen. Komende vrijdag doen we het dunnetjes over en spelen we opnieuw Bingo.’ 
Coordinator Taalmaatjes, Vrijwilliger Steunpunt Overbetuwe

'De cursisten vonden het leuk om de bingo te doen. Zelf vond ik dat ook. Voor de cursisten voor wie stemmen een ver-van-mijn-bed-show is, was de afsluitende bingo een samenvatting en mini-toetsje ineen over wat ze geleerd hebben over hoe de verkiezingen precies werken en wat de afzonderlijke woorden inhouden. De bingo zelf heeft een mooie lay-out, is handzaam en spreekt aan. Het ziet er goed uit. Qua gebruik is het goed uit te voeren. Voor één taalzwakkere was het luisteren naar de vraag, het antwoord geven op de vraag en dat terugvinden in de tekeningen/woorden op de bingokaart lastig.'
Docent ROC Tilburg, School voor Educatie en Inburgering

Voor achtergrondinformatie klik hier.

Meer info over Stem je mee!

Wil je meer weten over Stem je mee!?: Brabantse bibliotheken kunnen contact opnemen met Milja de Vries. Voor Limburg: Ivette Sprooten. Voor alle andere provincies, klik hier.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>