06 oktober 2020

Laaggeletterheid aanpakken doe je zo!

Binnen het project Versterken taalvaardigheid maken we mensen bewust van laaggeletterdheid en wat de invloed van taal is op mens en samenleving. We delen graag drie mooie voorbeelden: een mini-serie met portretten van (ex-)laaggeletterden, de DigiTaalexpeditie om te ervaren wat de problematiek van laaggeletterdheid is en een boekje met verhalen van nieuwe Brabanders en voorbeelden van taalactiviteiten.

Medeklinkersferry.jpg

De mini-serie Medeklinkers van Omroep Tilburg gaat over laaggeletterdheid in de regio Tilburg. De serie geeft een goede inkijk in het leven van laaggeletterden en hoe ze uiteindelijk bij de lees- en schrijflessen terecht zijn gekomen. De boodschap van de mini-serie is: schaam je niet voor laaggeletterdheid. Je kunt er wat aan doen en dat levert je heel veel op! De toon in de serie is bewust positief. De interviews zijn aangevuld met twee personen die bekend zijn bij de doelgroep en de doelgroep aanspreken. 

Bibliotheken kunnen de miniserie Medeklinkers gebruiken om laaggeletterden uit de regio naar het taalhuis te trekken. Bekijk 'm hier!

DigiTaalexpeditiedigitaalexpeditie kluis.jpg

Hoe creëer je bewustzijn bij mensen over de problematiek van laaggeletterdheid? Door het spelen van de DigiTaalexpeditie! Deze is gemaakt om iedereen te laten ervaren hoe een dag anders kan zijn als je laaggeletterd bent. Dagelijkse taken kunnen ineens heel ingewikkeld worden. Deze digitale versie kun je op je eigen telefoon, tablet, laptop of pc spelen.
De DigiTaalexpeditie is bedoeld om het gesprek op gang te brengen tussen collega's. Om hen bewust te maken van de problematiek waar hun collega's of cliënten dagelijks mee te maken hebben. Speel 'm nu, klik hier

Boekje Nieuwe Brabanders en de activiteiten waarmee zij taal kunnen lerenSchermafbeelding 2020-10-06 om 14.27.22.png

Nieuwe Brabanders zijn niet in Nederland geboren, maar hier op latere leeftijd gekomen. Hoe leer je dan Nederlands? Liefst op een leuke manier. We delen bijzondere verhalen van Nieuwe Brabanders. Daarnaast geven we voorbeelden van Brabantse taalinitiatieven waarbij taal geleerd wordt door én tijdens vrijetijdsbesteding. Dit kun je camouflage-activiteiten noemen, maar ook gewoon het uitoefenen van hobby’s. Lees hier meer!

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (oktober 2020). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn: 

Meer weten?
Neem contact op met: