DigiTaalexpeditie
Hoe creëer je bewustzijn bij mensen over de problematiek van laaggeletterdheid? Door het zelf te ervaren.
Een aantal jaar geleden is de Taalexpeditie opgezet. Op een speelse manier krijgen deelnemers te maken met de problematiek waar laaggeletterden elke dag mee worstelen. In een escaperoom setting moeten deelnemers in beperkte tijd een aantal puzzels oplossen.
De DigiTaalexpeditie is een digitale versie van de Taalexpeditie. Deze is niet noodzakelijk ontstaan als "coronaproof" oplossing, wel om de puzzels een stuk laagdrempeliger te maken. Je kunt deze versie overal en altijd digitaal spelen. De DigiTaalexpeditie kun je gebruiken om het gesprek op gang te brengen tussen collega's. Om hen bewust te maken van de problematiek waar hun collega's of cliënten dagelijks mee te maken hebben.
VR-experience!
Om de ervaring van de DigiTaalexpeditie nog meer indruk te laten maken, heeft Cubiss siliconen VR-brillen aan de Brabantse bibliotheken geleverd. Je scant de QR-code, doet je mobiel in de bril en duikt in de virtuele spelwereld. Heel simpel. De siliconen VR-bril kan meermaals ingezet worden, dus nog duurzaam ook!
Gebruik deze versie van de DigiTaalexpeditie om het gesprek aan te gaan en mensen bewust te maken van de kracht van taal. Denk aan de Week van lezen en schrijven, maar ook bij gemeenten, werkgevers, studenten en collega's. Mocht jij de bestel-mogelijkheid gemist hebben, neem dan contact op met Marit Leendertse via m.leendertse@cubiss.nl.
Heb je de VR-bril ingezet? Laat ons dan graag weten wat je er van vindt!
Moeilijke puzzels??
Misschien lukt het je niet direct om de puzzels op te lossen. Het frustreert je of je denkt dat de opdrachten niet werken. Dan is de opdracht geslaagd. De Digitale Taalexpeditie is gemaakt om iedereen te laten ervaren hoe een dag anders kan zijn als je laaggeletterd bent. Hoe onbegrijpelijk of frustrerend. Dagelijkse taken kunnen ineens heel ingewikkeld worden voor iemand die niet goed leest of schrijft. Jij hebt dat zojuist ervaren. Tessa Persijn, specialist Basisvaardigheden Bibliotheek Midden-Brabant vertelt in dit filmpje waarom de frustratie terecht is.
Het spel geeft de frustratie die laaggeletterden zelf ook kunnen ervaren in hun dagelijkse leven
Hoe werkt de DigiTaalexpeditie?
Bekijk het instructiefilmpje.
Open de DigiTaalexpeditie via de link onderaan de pagina. Het werkt het beste op je telefoon of tablet, maar kan ook gespeeld worden op je laptop of pc. Zorg dat je de laatste versie van je os hebt geïnstalleerd en zet je geluid aan! Mocht je browser om toestemming vragen, geef deze dan.
In de DigiTaalexpeditie ga je op zoek naar 4 sleutels. Deze sleutels verdien je door de vier puzzels op te lossen. Je "klikt" door jouw goede antwoord onder het vergrootglas te plaatsen, vervolgens wacht je even rustig, niet bewegen. Zodra je een sleutel hebt verdiend, verschijnt die aan de onderkant. Je kunt op de sleutel "klikken". Bovenaan de pagina verschijnt de melding dat je er één minder hoeft te verzamelen.
Start jouw DigiTaalexpeditie!
Scan of klik op de QR-code om jouw DigiTaalexpeditie te beginnen. Je kunt deze zo vaak je wilt spelen.
We horen graag wat je ervan vindt. Succes en veel plezier!
Hoe maak ik hier puzzels van?
Lees de blog van Maxim van Someren, bedenker van de puzzels. "Mijn hoop is dat de DigiTaalexpeditie nog verder reikt dan het "originele model" en overal het gesprek op gang brengt over laaggeletterdheid."
Vragen? Stel ze aan Marit Leendertse.