12 juli 2021 Overige

DigiTaalexpeditie

Hoe creëer je bewustzijn bij mensen over de problematiek van laaggeletterdheid? Door het zelf te ervaren.

Een aantal jaar geleden is de Taalexpeditie opgezet. Op een speelse manier krijgen deelnemers te maken met de problematiek waar laaggeletterden elke dag mee worstelen. In een escaperoom setting moeten deelnemers in beperkte tijd een aantal puzzels oplossen.

De DigiTaalexpeditie die nu is verschenen is een digitale versie van de Taalexpeditie. Deze is niet noodzakelijk ontstaan als "coronaproof" oplossing, wel om de puzzels een stuk laagdrempeliger te maken. Je kunt deze versie overal en altijd digitaal spelen. De DigiTaalexpeditie kun je  gebruiken om het gesprek op gang te brengen tussen collega's. Om hen bewust te maken van de problematiek waar hun collega's of cliënten dagelijks mee te maken hebben.

Nieuw!

Om de ervaring van de DigiTaalexpeditie nog meer indruk te laten maken, levert Cubiss binnenkort siliconen VR-brillen aan de Brabantse bibliotheken. Je scant de QR-code, doet je mobiel in de bril en duikt in de virtuele spelwereld. Heel simpel.

Gebruik deze versie van de DigiTaalexpeditie om het gesprek aan te gaan en mensen bewust te maken van de kracht van taal. Denk aan de Week van lezen en schrijven, maar ook bij gemeenten, werkgevers, studenten en collega's. Mocht jij de bestel-mogelijkheid gemist hebben, neem dan contact met me op via m.leendertse@cubiss.nl.

Let op:

  • dit aanbod geldt alleen voor Brabantse bibliotheken
  • de siliconen VR-bril kan meermaals ingezet worden
  • bestellingen in één keer voor alle locaties van jouw bibliotheek doorgeven
  • de kosten voor de siliconen VR-bril worden gefinancierd door het project Basisvaardigheden voor volwassenen

Heb je de brillen ontvangen? Laat ons dan graag weten wat je er van vindt!

Hoe werkt de DigiTaalexpeditie?

De Digitale Taalexpeditie is gemaakt om iedereen te laten ervaren hoe een dag anders kan zijn als je laaggeletterd bent. Dagelijkse taken kunnen ineens heel ingewikkeld worden.
Open de DigiTaalexpeditie via de link onderaan de pagina. Het werkt het beste op je telefoon of tablet, maar kan ook gespeeld worden op je laptop of pc. Zorg dat je de laatste versie van je os hebt geïnstalleerd en zet je geluid aan! Mocht je browser om toestemming vragen, geef deze dan.

In de DigiTaalexpeditie ga je op zoek naar 4 sleutels. Deze sleutels verdien je door de vier puzzels op te lossen. Je "klikt" door jouw goede antwoord onder het vergrootglas te plaatsen, vervolgens wacht je even rustig, niet bewegen. Zodra je een sleutel hebt verdiend, verschijnt die aan de onderkant. Je kunt op de sleutel "klikken". Bovenaan de pagina verschijnt de melding dat je er één minder hoeft te verzamelen.

Start jouw DigiTaalexpeditie!

Scan of klik op de QR-code om jouw DigiTaalexpeditie te beginnen.  Je kunt deze zo vaak je wilt spelen.

qr code digitaalexpeditie_0.png
We horen graag wat je ervan vindt. Succes en veel plezier!

Hoe maak ik hier puzzels van?

Lees de blog van Maxim van Someren, bedenker van de puzzels. "Mijn hoop is dat de DigiTaalexpeditie nog verder reikt dan het "originele model" en overal het gesprek op gang brengt over laaggeletterdheid.

Vragen? Stel ze aan Marit Leendertse.

Meer weten?
Neem contact op met: