Datum

IMPACT! Maak het samen

Cubiss Kennisdag (0-23 jaar) – online editie - 10 november 2020

Impact. Hét toverwoord van deze tijd. Iedereen houdt ervan en heeft het erover. Maar wat bedoelen we er eigenlijk mee? Bezoek de online Cubiss Kennisdag 2020 - online editie! - op 10 november en duik in de wereld van impact.

Van impuls naar impact

In een tijd van ontlezing, digitalisering en een toenemende druk op het onderwijs, doen bibliotheken alles aan het creëren van impact. Maar welke impact wil of kun je creëren als bibliotheek? Hoe bereik je dit? Hoe leg je de verbinding met gezinnen, het onderwijs, de gemeente of het bedrijfsleven om zo te zorgen voor extra impact? 

Om hier antwoord op te krijgen, staat de Cubiss Kennisdag - online editie - op 10 november 2020 in het teken van impact. Aan de hand van inspirerende sprekers en praktijkvoorbeelden op het gebied van lees- en media-educatie, gaan we samen in gesprek over het creëren en delen van impact in het onderwijs. Want impact creëren doen we niet alleen, we doen het samen. Kortom: een dag vol inspiratie en informatie voor educatiespecialisten, leesconsulenten, mediacoaches en onderwijsprofessionals. 

De online editie van de Cubiss Kennisdag 2020

De Cubiss Kennisdag 2020 (09:30 - 15:00 uur) is er nu al een voor in de boeken: hét online event voor iedere educatieprofessional die wil leren hoe je impact kunt creëren binnen- en buiten de bibliotheek.

Cubiss nodigt je uit voor een inspirerend multimediaal programma. Helemaal online natuurlijk. Kies zelf op welk moment en welke manier je deelneemt aan het programma. Of je nu actief deelneemt en aan de slag gaat in een workshop of gewoon even lekker achterover wilt zitten en luisteren, de Cubiss Kennisdag 2020 biedt het allemaal!

 

Programma

  • 09:00 - 09:30 Online inloop - we maken je alvast wegwijs binnen het toegankelijke platform
  • 09:30 - 10:30 Impact Talkshow
  • 10:40 - 11:55 Sessieronde 1 
  • 11:55 - 13:15 Lunchbreak (online/offline)
  • 13:15 - 14:30 Sessieronde 2 
  • 14:30 - 15:00 IMPACT! Maak het samen: De Uitsmijter

Wil- of kun je er niet het hele event (09:30 - 15:00) bij zijn? Geen probleem. Sla gerust een programmaonderdeel over. Stel zelf je programma samen.

*Ben je minder ervaren in online deelnemen? Geen zorgen: onze digitale verkeersleider helpt je wegwijs worden tijdens het event.

 

Impact TalkshowMilou-22.jpg

We openen de Cubiss Kennisdag 2020 met de Impact Talkshow (LIVE). Onze presentatrice Milou Adjanga (zie foto) interviewt Vincent Belgraver (adviseur bij impact adviesbureau Sinzer) over impact denken. Hij vertelt over wat impact is, hoe het tot stand komt en aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden belicht hij waarom het juist voor bibliotheken zo relevant is om met impact aan de slag te gaan.

De tweede gast van de Impact Talkshow is Boudewijn van der Lecq (programmaleider Educatie voor SPN). Hij praat over de drie grote maatschappelijke opgaven waar bibliotheken de komende jaren vooral impact willen hebben. Hij licht deze opgaven toe zoals ze in het recente Bibliotheekcovenant zijn geschetst: opgaven op het gebied van geletterdheid, digitale inclusie en persoonlijke ontwikkeling. Daarna gaat onze presentatrice Milou met beide sprekers in gesprek over welke verandering (of impact) we met elkaar beogen en hoe je als bibliotheek zelf met impact aan de slag kan.

Milou Adjanga is onze presentatrice en werkt daarnaast als stagecoördinator op de MBO Theaterschool in Rotterdam. Ze was gastvrouw bij de Dag van de Literatuur, Geen Daden Maar Woorden, De Inktaap en het Internationaal Film Festival Rotterdam. Door haar ervaring als theaterdocent en trainingsacteur weet Milou als geen ander haar gasten en het publiek met elkaar in contact te brengen.

Na de talkshow ga je naar jouw gekozen sessies en kom je meer te weten over hoe je impact realiseert met je werk.

 

Sessierondes 

Schrijf je per ronde in voor een sessie (workshop, interview of podcast). De eerste ronde is van 10:40 tot 11:55. De tweede ronde is van 13:15 tot 14:30. Een aantal sessies zijn al volgeboekt!

  • Workshop - Van Voorleesdagen naar Dóórleesdagen - Katia van Bommel & Denise Bontje1Katia van Bommel.jpg

Onder begeleiding van Katia van Bommel en Denise Bontje verdiep je je in een gezinsaanpak voor voorlezen. Tijdens de workshop staat verbinding tussen oude- en nieuwe media centraal. Na de workshop weet je hoe je drie verschillende gezinnen kunt inspireren tot het voorlezen van prentenboeken. Hierdoor worden De Nationale Voorleesdagen dóórleesdagen voor de rest van het jaar! 

Katia van Bommel is projectleider Gezinsaanpak en adviseur- en conceptontwikkelaar op het gebied van taalontwikkeling, leesbevordering en laaggeletterdheid. Denise Bontje is specialist mediaopvoeding van het jonge kind.

Doelgroep: deze workshop is bedoeld voor specialisten die zich bezig houden met het jonge kind. 
Op de foto links Denise Bontje en rechts Katia van Bommel.

 

  • Workshop - Leesverdieping met rijke teksten - Loes ReichenfeldLoes Reichenfeld.png

Rijke teksten vormen de basis van dieplezen. Maar wat zijn rijke teksten? En waar vind je rijke teksten? Hoe kun je als educatiespecialist scholen stimuleren met rijke teksten aan de slag te gaan en zo impact creëren op het leesplezier van kinderen? 

In de workshop Leesverdieping met rijke teksten ga je, na uitleg van de theorie, concreet met rijke teksten aan de slag. Na de workshop weet jij hoe je rijke teksten kunt herkennen. Bovendien kun je scholen beter adviseren bij het werken met een rijk boekenaanbod waarmee ze het leesbegrip van leerlingen vergroten.

Loes Reichenfeld is specialist Jeugdliteratuur en heeft de Master Jeugdliteraar cum laude afgerond. Onder naam LEES met LOES ontwikkelt ze educatieve producten voor onderwijs en bibliotheken en geeft ze diverse trainingen. Daarnaast is Loes werkzaam als productontwikkelaar bij de Bibliotheek aan de Vliet.

Doelgroep: deze workshop richt zich op leesconsulenten po, maar is ook geschikt voor leesconsulenten vo.

 

  • Live interview + Q&A - Wat te doen met het foute boek? - Bert SliggersBart Sliggers.png

De discussie over foute boeken is van alle tijden. Wat maatschappelijk als fout wordt gezien, is sterk afhankelijk van de tijdsgeest. Hoe ga je als bibliotheek om met de dilemma's die foute boeken oproepen? Welke neem je op in je colletie en welke niet?

We interviewen Bert Sliggers, gastconservator van Huis van het boek, die tevens de tentoonstelling Foute boeken? heeft samengesteld, over welke boeken tegenwoordig omstreden zijn. Hij houdt een aantal boeken tegen het licht die zich denigrerend over de ander uitlaten. Tijdens deze sessie is er ruimte voor vragen van de deelnemers. Je verlaat de sessie met een groter historisch inzicht in waarom boeken (zeer) kwetsend kunnen zijn voor groepen mensen in onze samenleving én ideeën hoe je juist nu als bibliotheek een plek voor maatschappelijk dialoog kunt zijn.

Doelgroep: algemeen

 

  • Workshop XL (10:40 - 12:40) - Theory of Change: de basis van iedere impactstrategie - Vincent Belgraver0-4.jpeg

Impact maken begint met een goede impactstrategie. Maar hoe doe je dat? Het opstellen van een Theory of Change (verandertheorie) biedt uitkomst. Zo'n Theory of Change maakt heel expliciet hoe bepaalde activiteiten uiteindelijk bijdragen aan een groter impactdoel. Het stelt je in staat om impactgerichter te werken, helder te communiceren over hoe impact wordt gemaakt, en is een uitstekende basis voor monitoring en evaluatie.

In deze workshop ga je na een korte introductie samen met Vincent Belgraver (adviseur bij impact adviesbureau Sinzer) praktisch aan de slag met je eigen Theory of Change. Na afloop heb je de benodigde handvatten om er in de praktijk verder mee aan de slag te kunnen. 

Let op: deze sessie duurt 2 uur. Deelnemers wordt gevraagd een eigen case mee te nemen naar de sessie. 
Doelgroep: algemeen.

Deze sessie is reeds volgeboekt.

 

  • Workshop - Jongeren en lezen: de gelaagdheid van motivatie - Jeroen DeraJeroen Dera.png

In deze workshop laat Jeroen Dera (Radboud Universiteit Nijmegen) je kennismaken met de theorie rond leesmotivatie. Wat houdt leesmotivatie in? In welke aspecten valt motivatie uiteen? En hoe kun je op die verschillende aspecten inspelen? Jeroen nodigt je uit om te reflecteren op de manier waarop jouw activiteiten als leesbevorderaar aansluiten bij de motivatie/belevingswereld van jongeren, en reikt je handvatten aan om die aansluiting te optimaliseren voor verschillende groepen jongeren. 

Jeroen Dera werkt als universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij vooral betrokken is bij de opleiding van taaldocenten. Hij doet onderzoek naar het Nederlandse literatuuronderwijs en publiceerde daar de laatste jaren veelvuldig over. Met name naar aanleiding van zijn rapport De praktijk van de leeslijst (Amsterdam: Stichting Lezen, 2019) geeft hij regelmatig workshops en publiekslezingen aan docenten, leesconsulenten en beleidsmakers.

Doelgroep: deze workshop richt zich op leesconsulenten VO.

 

  • Podcast + Q&A - Digitalisering in het onderwijs: stuur op waarden - Bart KarstensBart Karstens.png

Speciaal voor deelnemers van de Cubiss Kennisdag 2020  biedt deze sessie toegang tot een podcast over digitalisering in het onderwijs. Na de podcast kunnen deelnemers in een Q&A in gesprek met de twee sprekers.

In deze podcast gaat Bart Karstens (Rathenau Instituut) in gesprek met Ingrid de Jong (projectleider Cubiss) over de vragen rondom de versnelde digitalisering in het onderwijs. Krijgen technologische bedrijven teveel grip op het onderwijs? Wordt digitale technologie niet een doel op zich in plaats van een middel om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren? En welke impact heeft digitalisering op fundamentele waarden als privacy, autonomie en rechtvaardigheid?

Ingrid de Jong en Bart Karstens (Rathenau Instituut) onderzoeken de rol die bibliotheken daarin kunnen spelen. De podcast verkent ook de rol van onderwijs en bibliotheek als het gaat om digitale geletterdheid. Na afloop van de podcast is er gelegenheid om (live) online met de podcast sprekers in gesprek te gaan.

Doelgroep: algemeen.

 

Lunchbreak - Manon Sikkel en Q&A Cubiss adviseurs

de beste school van de hele wereld.jpg

Ook tijdens de lunchbreak hoef je je niet te vervelen en bieden we optionele mogelijkheden. We zijn trots om te kunnen bevestigen dat je tijdens de lunchbreak even kunt wegdromen bij een voorleeshalfuurtje van kinderboekenschrijver Manon Sikkel! Manon leest eerst voor uit haar nieuwe boek De beste school van de hele wereld en beantwoordt daarna jullie vragen. Aanmelden hoeft niet, als je erbij wilt zijn kun je op de dag zelf binnen het digitale platform op haar sessie klikken om mee te kijken/ luisteren. Veel luisterplezier gewenst!

Natuurlijk zijn ook wij op de online editie van de Cubiss Kennisdag beschikbaar voor jouw vragen over digitale geletterdheid, educatieproducten of leesbevordering- en plezier. Ook hier geldt dat aanmelden niet nodig is, je stroomt tijdens de lunchpauze in de sessie als je een vraag hebt.

 

IMPACT! Maak het samen: De Uitsmijter

Tijdens deze IMPACT! Maak het samen: De Uitsmijter zetten we nog even alles op een rijtje. We reflecteren én kijken vooruit omtrent het thema Impact. We houden nog even geheim wie deze interactieve wrap up gaat verzorgen. Laat je dus verrassen!

 

Aanmelden?

De inschrijving is gesloten.

 

Kosten

  • €30,00 p.p. (excl. BTW)

 

En dan nog even dit

  • Als je je minimaal 2 dagen van tevoren afmeldt, brengen we geen deelnamekosten in rekening.
  • Voor de technische dienstverlening van de online Cubiss Kennisdag maken we gebruik van het online platform van Activo.
  • Neem voor vragen over de inschrijving contact op met educatie@cubiss.nl.

 

Delen

#Kennisdag2020

#MaakImpact

 

Tot 10 november!

De Cubiss Kennisdag (0-23 jaar) is een landelijke kennisdag, mogelijk gemaakt door provincie Noord-Brabant.

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (oktober 2020). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn: 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>