23 juli 2020
/
Overige

Miniserie Medeklinkers

Laaggeletterden uit Tilburg delen hun verhaal 

Medeklinkers is een kort programma van 3 afleveringen bij Omroep Tilburg. Het programma gaat over laaggeletterdheid in de regio Tilburg. De serie laat een reeks portretten zien van mensen uit Tilburg en omgeving die hun lees- en schrijfniveau verbeteren. 

Samenwerkingen binnen serie Medeklinkers

Vanuit het project Versterken taalvaardigheid speelde de vraag: hoe kunnen we meer aandacht besteden aan laaggeletterdheid? Met deze vraag zijn we naar Omroep Tilburg gegaan, die meteen positief reageerde. Laaggeletterheid is een maatschappelijk relevant thema. Ongeveer 1 op de 9 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar is laaggeletterd. In Brabant is 10,3% van de beroepsbevolking laaggeletterd. Dit komt neer op bijna 170.000 laaggeletterden in de leeftijd van 16 tot 65 jaar. 

Ook het ROC Tilburg en het Taalhuis Midden-Brabant sloten aan bij het project. Beide partijen houden zich bezig met de verbetering van basisvaardigheden. Zij leverden de geportretteerden aan via de taal-, reken- en computerlessen die ze in de regio Tilburg organiseren.

Doelstelling Medeklinkers

Medeklinkers is een miniserie waarin een aantal (ex-)laaggeletterden uit Tilburg en omgeving geportretteerd worden. De geportretteerden delen hun verhaal. Welke obstakels ze tegenkwamen onderweg, maar ook hoe ze zijn begonnen met het verbeteren van hun lees- en schrijfniveau. De boodschap van de miniserie is: schaam je niet voor laaggeletterdheid. Je kunt er wat aan doen en dat levert je heel veel op! De toon in de serie is bewust positief. De interviews zijn aangevuld met Benno van Vugt (multi talent en motivational speaker) en Ferry van der Zaande, twee personen die bekend zijn bij de doelgroep en de doelgroep aanspreken. 

Bibliotheken kunnen de miniserie Medeklinkers gebruiken om laaggeletterden uit de regio naar het taalhuis te trekken. De serie geeft een goede inkijk in het leven van laaggeletterden en hoe ze uiteindelijk bij de lees- en schrijflessen terecht zijn gekomen. Informatie waar bibliotheken veel aan hebben als je kijkt naar het aantrekken van laaggeletterden uit de omgeving. 

Alle afleveringen op een rij

Medeklinkers aflevering 1  - Hoe ontstaat laaggeletterdheid en wat kun je eraan doen.

Medeklinkers aflevering 2 - Thema trots: een nieuwe wereld opent. 

Medeklinkers aflevering 3 - postbode Sigrid vertelt haar verhaal (special)

Meer weten over laaggeletterdheid? Of in gesprek gaan over dit thema? Neem contact op met Yvonne van den Berg via y.vandenberg@cubiss.nl