15 november 2017
/
Rapport

Onderzoek naar kansrijke buitenschoolse taalactiviteiten voor jongeren

Sinds januari 2017 zijn taalzwakke jongeren een extra aandachtsgebied voor Cubiss. Uit een verkenning in de eerste maanden van het jaar bleek dat er erg weinig bekend was over deze doelgroep en succesvolle activiteiten om hun taalvaardigheid te verbeteren. Daarom heeft  Youngworks (bureau voor jongerenmarketing, communicatie en onderzoek) in de afgelopen periode onderzoek gedaan voor Cubiss om inzicht te krijgen in kansrijke buitenschoolse (taal)activiteiten voor deze doelgroep.

Alleen nerds lezen boeken

 

Het onderzoek geeft inzicht in een viertal type jongeren die van elkaar verschillen in behoefte en motivatie om deel te nemen aan taalactiviteiten. Zo zijn de nieuwkomers bijvoorbeeld gemotiveerd om hun Nederlands te verbeteren en daarom geïnteresseerd in activiteiten waar ze echt iets van leren. Explorers zijn juist niet geïnteresseerd in taalvaardigheid, maar wel op zoek naar activiteiten om sociaal en creatief te groeien. De onzekere jongeren mijden taalactiviteiten en stappen niet snel uit hun comfortzone. Ze hebben zich ingeprent slecht te zijn in taal en denken dat ze zich hier niet beter in kunnen worden. De laatste groep zijn de groupies, zij zijn enkel geïnteresseerd in activiteiten als ze deze samen met hun vaste vriendengroep kunnen doen.

Download hier de uitkomsten van het onderzoek of bekijk de publicatie waarin de meest opvallende zaken zijn opgenomen.

Het onderzoek biedt Cubiss een goede basis om pilots te gaan starten. Cubiss adviseur Goswin Konings licht toe: “We hebben nu meer inzicht in de doelgroep en kunnen daardoor bewuste keuzes gaan maken voor activiteiten, in plaats van te schieten met losse flodders. Tijd om samen met partners te gaan concretiseren!”.