Datum

Hoger Bereik: vinden en bereiken van de doelgroep NT1

Laaggeletterden hebben grote moeite met lezen en schrijven. Formulieren invullen, brieven of instructies begrijpen, e-mails schrijven of het lezen van een medicijnbijsluiter kan een probleem zijn (en is dat vaak ook).

Taalvaardigheden zijn essentieel om mee te doen in de samenleving. Als je moeite hebt met lezen en schrijven, dan vind je minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder grip op je geldzaken. Bijna 170.000 Brabanders tussen de 16 en 65 jaar zijn laaggeletterd. Het is dus heel belangrijk dat we de strijd aan blijven gaan met laaggeletterdheid. Maar ja, hoe vinden en bereiken we laaggeletterde NT1-ers? We geven een paar handvatten.

Informatiebijeenkomst

Cubiss organiseerde een informatiebijeenkomst Hoger Bereik op 2 juli 2019 bij Bibliotheek Bibliocenter voor bibliotheekmedewerkers uit Limburg en Brabant. Twee bibliotheken, Muzus en KLASSE! deelden hun kennis en ervaring.

  • SCHUNCK Bibliotheek en Bibliotheek de Kempen deden mee aan de pilot Hoger Bereik. Marja Henssen (coördinator Taalhuis SCHUNCK) en Macha Mathijssen (coördinator Taalhuis De Kempen) deelden hun bevindingen tijdens de bijeenkomst. In De Kempen stond de vraag ‘Hoe bereiken we NT1-ers op het werk?’ centraal. Voor SCHUNCK was de opdracht om in vier wijken laagtaalvaardige autochtone senioren te bereiken in samenwerking met diverse partners uit de zorg. Ook zij hadden goede tips en tricks.

    Na de kennisdeling gingen de aanwezigen aan de slag met het bedenken van een camouflage-activiteit voor een specifieke doelgroep.

    De eerste stappen zijn gezet door de bibliotheken, hoe houden we de vaart erin? Heb je daar ideeën over, dan vernemen wij die heel graag.

  • Muzus maakte een strategiekit, in opdracht van de KB. De strategiekit geeft bibliotheken handvaten om de NT1-doelgroep te begrijpen en hen passend aanbod te bieden. Er is een Interactief handboek (spelregels), een Stappenplan (kickstart), Werkbladen en een Voortgangsposter. Lees hier verder over de strategiekit.
  • KLASSE! is een programma om laaggeletterde NT1-ers te vinden, te benaderen en te werven. Het werkt aan de hand van vier persona’s: Fatima, Gerard, Elly en Wesley. Per persona worden o.a. gezinssituatie, werk, leefwereld, bezigheden en de mensen die invloed hebben op deze doelgroep beschreven, inclusief de drijfveren om iets te leren. KLASSE! geeft ook inzicht in de vindplaatsen van de doel­groep, de leerwensen en mogelijke toeleiders. De bibliotheek kan haar activiteiten gericht op een specifieke doelgroep afstemmen, waardoor deze succesvoller is.

Wil je meer weten over Hoger Bereik? Lees hier verder.

Of neem contact op met Ivette Sprooten.

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (oktober 2019). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Naar overzicht Actueel en Blogs >>