Datum

Hoe staat het met de taalvaardigheden van de Brabantse beroepsbevolking?

Bureau Markteffect onderzocht in opdracht van Cubiss hoe het ervoor staat met de taalvaardigheid bij de Brabantse beroepsbevolking. Ze onderzocht daarnaast ook de financiële, digitale en gezondheidsvaardigheden.

Urgenter dan ooit…

Maurice D’haene, programmaleider Cubiss Brabant vindt de cijfers verontrustend: “Het probleem van laagtaalvaardigheid is urgenter dan ooit en dat krijgen we niet in één keer opgelost. Bestrijding van laaggeletterdheid is een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Om deel te kunnen nemen aan de maatschappij heb je een aantal basisvaardigheden nodig, zoals het kunnen lezen, schrijven en rekenen, maar ook digitale, financiële, sociale en juridische vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Het blijkt dat mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vaak ook de andere vaardigheden missen. Markteffect keek daarom ook naar de financiële, digitale en gezondheidsvaardigheden.

Samen doen!

Maurice roept op om te investeren in taal. “Dat loont, absoluut. Maar daar moeten we wel wat voor doen. Samen!”

De oproep van Maurice is nadrukkelijk ook bedoeld voor werkgevers en werknemers. Om inzichtelijk te maken wat de effecten zijn van laaggeletterdheid op het werk, hebben we een factsheet gemaakt. Daarin is aandacht voor vragen als: Hoe herken je laagtaalvaardigheid? Wat zijn de voordelen van het aanpakken van laagtaalvaardigheid? Wat kun je doen als werkgever? Ook geven we voorbeelden van de aanpak van een vijftal organisaties die met taal op het werk aan de slag zijn.

Meer weten: Lees hier verder over de gesteldheid van de taalvaardigheid van de Brabantse beroepsbevolking.

Meer weten? Neem contact op met Maurice D’haene.

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (oktober 2019). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Naar overzicht Actueel en Blogs >>