Datum

Kijk, lees en speel

Kinderen groeien op met allerlei soorten media: van voorleesboekjes en filmpjes tot online muziek en spelletjes. Veel opvoedvragen van ouders en professionals gaan over het mediagebruik van kinderen. Op welke momenten van de dag mag een kind op de tablet? Welke filmpjes of boekjes zijn geschikt? En hoe lang mag een kind op de iPad? Vanuit de Limburgse bibliotheken is de vraag gekomen om een product te ontwikkelen rondom het thema ‘het jonge kind en mediaopvoeding’.

De MediaDiamant is dé wegwijzer met tips voor ouders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Het is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen.

Deze MediaDiamant hebben we omgezet in een spelvorm, vanuit het principe Kijk, lees en speel, dat hoort bij de totaalaanpak Mediaopvoeding. Het resultaat? Een leuk en leerzaam dobbelsteenspel, genaamd Media Dobbel Steen. Een laagdrempelig spel om samen met het kind aan de slag te gaan met mediaopvoeding.

Je gooit met een grote papieren dobbelsteen. Gooi je bijvoorbeeld het pictogram Inhoud, dan neem je een vragenkaartje van de stapel Inhoud, en leest deze voor. Samen met het kind voer je de opdracht uit.

Naast de dobbelsteen is er een spelregelboekje voor de gebruiker met daarin het belang van mediaopvoeding en de spelregels. Er zijn vijf categorieën vragenkaartjes, met elk een kijk-opdracht of een leestip. Zo kun je samen met het kind in de leeftijd van 4-6 jaar in gesprek gaan. Dat kan thuis, op vakantie, in de bibliotheek tijdens een spreekuur of voorleesactiviteit, of in de klas in de groepen 1 en 2 of bij de Kinderopvang.

Het Media Dobbel Spel is als pilot verspreid naar een aantal Limburgse bibliotheken. Binnenkort gaan we evalueren met de pilotbibliotheken. We houden je op de hoogte!

Meer weten? Neem contact op met Mirjan Albers.

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (oktober 2019). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Naar overzicht Actueel en Blogs >>