Datum

Skip de zomerleesdip!

Net voor de zomer hebben 1.300 kinderen uit groep 4 een block met 20 zomerplacemats vol verhalen, boekfragmenten, puzzels en knutselprojecten meegekregen. Het doel? Het tegengaan van de gevreesde zomerleesdip. Want hoe relevant is lezen tijdens de vakantie voor deze kinderen? Zeer!

Aan de slag in de zomer

De zomerplacemats nodigen leerlingen uit om in de zomervakantie op allerlei manieren met taal aan de slag te gaan. Want als kinderen in de vakantie niet lezen, ligt een zomerleesdip op de loer. Goswin Konings: "Het is zo zonde als kinderen die gedurende het schooljaar hard werken aan hun leesvaardigheid, in de zomervakantie 6 weken niet lezen. Ze gaan soms echt achteruit qua niveau en dat is natuurlijk niet motiverend. Daar wilden we iets aan doen en daarom hebben we de set placemats ontwikkeld. Met de placemats kunnen de leerlingen op een laagdrempelige en vooral leuke manier met taal aan de slag gaan."

Pilot geslaagd?

Of de pilot geslaagd is? Gedeeltelijk, en eigenlijk ook wel wat minder dan we gehoopt hadden. We gaan met elkaar in gesprek of een andere vorm dan de placemat wel het gewenste resultaat op levert. De resultaten van het onderzoek naar het effect van de zomerplacemat lees je hier.

Meer weten? Neem contact op met educatie@cubiss.nl

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (oktober 2019). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Naar overzicht Actueel en Blogs >>