Tekst

Taal op het werk

In Noord-Brabant zijn bijna 100.000 werknemers laaggeletterd. Deze mensen hebben grote moeite met lezen, rekenen en computeren. Vaardigheden die je nodig hebt om volwaardig deel te nemen op het werk én aan de samenleving! Alarmerende cijfers, die ook voor werkgevers voelbaar zijn: een hoog ziekteverzuim, lagere productiviteit en meer ongelukken op de werkvloer.

Cubiss heeft de afgelopen jaren werkgevers in Brabant bewust gemaakt van dit onzichtbaar probleem dat ook bij hen op de werkvloer speelt. Ook de bibliotheken zijn hier druk mee bezig geweest. Het project Versterken Taalvaardigheid is in december 2020 afgesloten, maar dat wil niet zeggen dat de klus geklaard is. Er is nog steeds werk aan de winkel!

De komende periode willen we de bewustwording bij werkgevers blijven vergroten. We willen ze stimuleren om hun medewerkers door te verwijzen of taalondersteuning aan te bieden. Dit doen we natuurlijk in samenwerking met de bibliotheken en DigiTaalhuizen in Brabant.

Meer weten of samenwerken? Neem dan contact op met Caroline Koevoets, adviseur bij Cubiss.

Tekst

Wat is er al?

Voor de werkgever

Magazine Taal op het Werk

In het magazine Taal op het Werk delen we onder andere ervaringen en tips van werkgevers, stappenplannen en een webinar: alle informatie om zelf aan de slag te gaan!

Ga naar het magazine >>

Webinar Taal op het Werk

In een twintigtal minuten nemen we je mee in de wereld van laaggeletterdheid. Je krijgt antwoord op vragen zoals
Wat is laaggeletterdheid? Waarom is taal belangrijk voor bedrijf en werknemers? Hoe herken je het bij je medewerkers? En wat kan jij doen als leidinggevende? Wat is het resultaat na een taaltraining op de medewerkers? 

Ga naar het webinar >>

Quickscan Taalvaardigheid op de werkvloer

Ben je nieuwsgierig hoe het ervoor staat met de taalvaardigheid van jouw medewerkers? Deze quickscan is bedoeld voor teamleiders en hr-managers die leidinggeven aan veelal lager opgeleide medewerkers. De tool geeft een globaal beeld van het taal- en digitaal niveau van je medewerkers. Het duurt slechts 3 minuten en registreren is niet nodig.

Vul nu de quickscan in >>

Tekst

Achtergronden

arbeidsmarktregio in beeld

Arbeidsmarktregio's in beeld

In deze rapportages (per arbeidsmarktregio) staan burgers centraal met onvoldoende taal-, digitale, gezondheids- en financiële vaardigheden. Waar wonen ze? Hoe oud zijn ze? Hebben ze een opleiding genoten?

Ga naar de rapportages >> 

Trends en ontwikkelingen

Aan de hand van deskresearch zijn relevante trends en ontwikkelingen in kaart gebracht voor het thema Taal op het werk. De vraag die centraal stond was: welke veranderingen en uitdagingen met betrekking tot de genoemde thema’s kunnen we de komende jaren verwachten en wat betekent dat voor het welzijn en welbevinden van de verschillende Brabantse doelgroepen.

Bekijk de analyse >>

Best practises

Aan de slag gaan met taal op het werk is lastig. Gelukkig heeft Cubiss een aantal bedrijven die al bezig met taal verzameld. Laat deze voorbeelden je inspireren en motiveren.

Ga naar de best practises >>

Man wordt geinterviewd voor documentaire Medeklinkers

Miniserie Medeklinkers

Medeklinkers is een verzameling van drie korte documentaires bij Omroep Tilburg. Het programma gaat over laaggeletterdheid in de regio Tilburg. De serie laat een reeks portretten zien van mensen uit Tilburg en omgeving die hun lees- en schrijfniveau verbeteren.

Bekijk de drie afleveringen >>

Taalambassadeur Ferry Westerbrink

Taalambassadeurs

Hoe is het om laaggeletterd te zijn? Waar loop je in het dagelijks leven tegen aan? Taalambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen. Zij werken met laaggeletterden of waren zelf laaggeletterd en weten als geen ander hoe belangrijk taal is om mee te komen in de samenleving. Al hun bijzondere verhalen zijn gebundeld in een boekje.

Bekijk het boekje >>

 

Nieuwe Brabander Asia Pelka - foto door Vincent Moll klein

Nieuwe Brabanders

Nieuwe Brabanders zijn niet in Nederland geboren, maar hier op latere leeftijd gekomen. De expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten, statushouders zijn hier om verschillende redenen. We hebben enkele Nieuwe Brabanders geïnterviewd en hun verhalen gebundeld in een portrettenreeks. Ook zijn er drie filmpjes opgenomen waarin tien Nieuwe Brabanders (statushouders en expats) de hoofdrol spelen. 

Bekijk het boekje en de gefilmde interviews >>

Tekst

Vanuit andere partijen

Open Hiring®

In het werving-en-selectieproces worden bewust en onbewust veel mensen buitengesloten. Met Open Hiring® heeft iedereen een eerlijke kans. De mensen die een baan zoeken, melden zich aan voor een vacature door zich in te schrijven op een lijst. Zonder sollicitatiegesprek en zonder brief. De enige eis is dat de kandidaat denkt het werk aan te kunnen. Komt er een plek vrij, dan is deze voor degene die bovenaan de lijst staat. Vanuit UWV West-Brabant zijn flyers en kaartjes ontwikkeld die je aan werkzoekenden kan geven. Wellicht is dit dé uitkomst voor jouw bezoeker van het DigiTaalhuis of de bibliotheek.

Interesse of wil je graag meer weten? Neem contact op met OpenHiringWestBrabant@uwv.nl of 0800-0616. Ze komen graag kosteloos met een stapel materiaal en toelichting langs.

Wil je dit ook buiten West-Brabant inzetten? Neem dan contact op met Caroline Koevoets, adviseur bij Cubiss.

5 tips voor bedrijven

VNO-NCW schreef dit artikel met daarin 5 tips voor werkgevers.

Ga naar de tips >>

Nieuwsuur-uitzending

Een groeiende groep jongeren verlaat school laaggeletterd. De Nieuwsuur-uitzending gaf aandacht aan laaggeletterdheid bij jongeren. 

Bekijk de Nieuwsuur-uitzending >> 

Rapport Spreiding laaggeletterdheid | 2019

Onderzoek van Stichting Lezen en Schrijven laat zien dat veel laagopgeleide medewerkers het minimale taalniveau niet beheersen. Schoonmakers zijn de allergrootste groep, gevolgd door hulpkrachten in de bouw.

Lees het volledige onderzoek >>

JobOn

Dankzij een financiering vanuit Koninklijke Bibliotheek Nederland (KB) kunnen bibliotheken profiteren van een compleet aanbod aan trainingen, workshops en loopbaanspellen gericht op iedereen die een volgende stap wil zetten in de loopbaan.

Bekijk het aanbod >>

Samen leren is leuker werken

Om de kans op scholingssucces te vergroten, zijn door FNV vier korte vragenlijsten ontwikkeld. Elke vragenlijst gaat uit van één perspectief: werknemer, werkgever, trainer of bemiddelaar (bijvoorbeeld iemand bij leerwerk-loket of scholingsfonds). Bij elke vragenlijst zitten ook tips en voorbeelden om ermee aan de slag te gaan. De vragenlijst van de werknemer is zo opgesteld dat iemand met weinig scholing deze ook kan invullen, maar het liefst wel onder begeleiding. Dat is voor deze doelgroep extra belangrijk.

Bekijk de vragenlijsten >>

Tekst

Onderzoek naar laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid onder Brabanders

Naar het onderzoek naar taal >>

Slim om te investeren in taalvaardigheid

Samen met verschillende organisaties helpt Cubiss werkgevers in Brabant bij het verbeteren van de taalvaardigheid van hun personeel. Hier een kort filmpje over het belang van aandacht voor taal op het werk.

Tekst

Meer informatie?

Meer weten over taal op het werk? Neem contact op met Caroline Koevoets.