09 december 2019

2020 wordt het Jaar van de Rat!

(De wát...?!)

Als je een ‘westerse bril’ opzet, dan zijn ratten vooral eng en vies. Ze leven in vochtige omgevingen, zoals riolen en vuilnisbelten. Ze hebben het prima naar hun zin in de omgeving van mensen en hun huizen, zoals in onze kelders, kruipruimten en opslagplaatsen. Kortom op plekken waar wij ze liever niet hebben en zeker niet willen zien. Jakkes, een rat!

jaar van de rat.jpg

Als je een ‘oosterse bril’ opzet kun je hetzelfde verhaal houden, maar is er ook een alternatief. Je kunt de rat dan ook zien als een teken van welvaart en een symbool van geluk en voorspoed.

Charmant, economisch, efficiënt, ondernemend, ambitieus en flexibel

Het verhaal is dat Boeddha alle dieren uit zijn koninkrijk bijeenriep om hen vaarwel te zeggen toen hij van de aarde vertrok. Maar van alle dieren kwamen er slechts twaalf dieren opdagen. Boeddha beloonde deze dieren door een jaar naar elk van hen te noemen. Het dier dat het eerste kwam was de rat, vandaar dat het eerste jaar naar de rat werd genoemd. Volgens de Chinese folklore zijn mensen die in een jaar van de rat geboren zijn charmant, economisch, efficiënt, ondernemend, ambitieus en flexibel.

Welke bril zet je op?

Het ligt er dus aan welke bril je opzet, hoe je iets ziet of wilt zien. Laten we ons in het Jaar van de Rat bewust zijn van welke bril we op hebben en ook eens een andere bril opzetten.

Met de beste wensen voor 2020!

Henk Snier

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (december 2019). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Meer weten?
Neem contact op met: