Datum

Nieuwe Brabanders, het bedrijfsleven en buitenschoolse (taal)activiteiten voor jongeren

Verbreding doelgroepen en activiteiten binnen het project Versterken taalvaardigheid

2017 was voor het Brabantse netwerkproject Versterken taalvaardigheid het jaar van de verbreding. Zo zijn we aan de slag gegaan met nieuwe doelgroepen en activiteiten. Denk aan de doelgroep arbeidsmigranten, onze aanpak richting het bedrijfsleven en buitenschoolse (taal)activiteiten voor jongeren. Toegegeven: soms was het best een beetje pionieren afgelopen jaar – máár: terugkijkend hebben we mooie dingen weten te bereiken! En in 2018 pakken we hier flink op door:

Nieuwe Brabanders

In 2017 is het BiblioSpel voor inburgeraars opgeleverd, evenals de documenten De bibliotheek en vluchtelingen, Best practices De bibliotheek en vluchtelingen en Arbeidsmigranten in Brabant. Deze documenten bieden uitgebreide informatie en nieuwe inzichten over de doelgroepen vluchtelingen en arbeidsmigranten en over de rol en mogelijke bijdrage van de bibliotheek hierin. Op basis van deze inzichten is inmiddels een aantal concrete pilottrajecten opgestart. Zo is er het project Op weg naar werk, waarbinnen we samen met Bibliotheek Theek 5 nieuwkomers begeleiden naar vrijwilligerswerk. En ook werken we in samenwerking met Bibliotheek Helmond-Peel en de LEV Groep aan een informatiebijeenkomst voor Polen in de regio Helmond. We houden je op de hoogte!

Het bedrijfsleven

Meer dan 10% van de Brabantse beroepsbevolking is laaggeletterd en 57% van de laaggeletterden heeft een baan. In samenwerking met de partners Leren & Werken en Stichting Lezen & Schrijven en de regionale taalnetwerken, ondersteunt Cubiss bedrijven in het versterken van de taalvaardigheid op de werkvloer. Boudewijn van der Lecq heeft eind 2017 een opiniestuk geschreven waarin hij het Brabantse bedrijfsleven oproept in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Naar aanleiding hiervan heeft het tv-programma EenVandaag een reportage gemaakt over laaggeletterdheid en het bedrijfsleven. We pakken in 2018 door op de aandacht die er overduidelijk blijkt te zijn voor dit belangrijke onderwerp.

Buitenschoolse (taal)activiteiten voor jongeren

In aanvulling op wat jongeren tijdens hun schooltijd wordt bijgebracht op het gebied van taal, kijken we ook naar het belang van taal binnen hun buitenschoolse activiteiten. Uit een verkenning in de eerste maanden van 2017 bleek dat er erg weinig bekend was over deze doelgroep en over succesvolle activiteiten om hun taalvaardigheid te verbeteren. Daarom heeft Youngworks (bureau voor jongerenmarketing, communicatie en onderzoek) onderzoek gedaan naar kansrijke buitenschoolse (taal)activiteiten voor deze doelgroep. De meest opvallende zaken uit het onderzoek zijn opgenomen in de publicatie Taalactiviteiten voor jongeren. We zijn inmiddels een aantal concrete pilot-ideeën aan het uitwerken die we in 2018 tot uitvoering gaan brengen. Denk aan een hiphop-groep voor jongeren, een handlettering workshop en een escape room.

Al met al hebben we mooie trajecten opgestart in 2017 en ik verheug me er heel erg op om deze nieuwe lijnen in samenwerking met onze partners in 2018 verder vorm te zien krijgen!

Benieuwd naar de concrete acties die we in 2018 gaan uitzetten? Of wil je hier misschien een bijdrage aan leveren? Laat het me weten!

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (januari 2018). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Naar overzicht Actueel en Blogs >>