17 juni 2019

Workshop 'Laaggeletterdheid signaleren en bespreekbaar maken'

Cubiss Limburg zocht in 2018 een bibliotheek voor de pilot-workshop 'Laaggeletterdheid signaleren en bespreekbaar maken'. Dat werd SCHUNCK* Bibliotheek in Heerlen. We vragen Marja Henssen (SCHUNCK* Bibliotheek) en Ivette Sprooten (Cubiss en moderator workshop) naar hun ervaringen.

“Laaggeletterdheid is vaak de basis van (multi)problematiek. En niet onwil”, zo vertelt Ivette. “Mensen schamen zich om het toe te geven.” Marja: “Professionals beseffen dat laaggeletterdheid omvangrijk is. Dat taal een grote invloed heeft op gezondheid, werk, financiën, op alles eigenlijk.”

Taal heeft een grote invloed op gezondheid, werk, financiën, op alles eigenlijk

Marja Henssen, SCHUNCK* Bibliotheek

 

Je moet mensen zover krijgen dat ze het zelf gaan doen

In deze workshop oefenen professionals om het gesprek aan te gaan met een potentiële laaggeletterde en om hem/haar vervolgens op een goede manier door te verwijzen naar een taalcursus, taalmaatje of het DigiTaalhuis. Het doel is om de deelnemer zelfredzaam te maken. Daar wordt de deelnemer, en zeker ook de professional, blij van.

Marja: “Professionals zijn geneigd om alles voor de mensen te doen. Maar je moet mensen zover krijgen dat ze het zelf gaan doen. Het kost tijd om iemand zelfstandiger te maken. Maar als dat lukt dan houd je tijd over voor andere zaken én kun je concrete oplossingen bieden.”

De workshop start met informatie, daarna gaan deelnemers in groepjes aan de slag met voorbeeldzinnen. Het laatste onderdeel van de workshop bestaat uit rollenspellen, met een acteur. De workshop werd via de bibliotheek aangeboden aan iedereen die vanuit het werk contact heeft met laagtaalvaardige cliënten.

Uiteindelijk is de bibliotheek de spil in het netwerk

“Dankzij deze workshop kunnen we ook heel goed onze bibliotheek profileren, om haar een rol te geven”, aldus Marja. “Als er vragen zijn van de deelnemers, dan moeten die wel beantwoord worden. We moeten uitleggen wat de bieb kan. Dus zit er altijd iemand uit mijn team bij. Die moet gewoon meedoen!”

“Uiteindelijk is de bibliotheek de spil in het netwerk. Deelnemers weten vaak wel waar het formele aanbod te vinden is. Ze leren dankzij de workshop dat er veel non-formeel aanbod is bij de bibliotheek.” Ivette: “En dat is een mooi, extra resultaat van deze workshop!”

 

Wil je ook met deze workshop aan de slag? Neem contact op met Ivette Sprooten.

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (juni 2019). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Meer weten?
Neem contact op met: