Datum

Verrassing voor Brabantse BoekStartcoaches

Brabantse BoekStartcoaches worden verrast met leescadeaus om uit te delen tijdens hun werk op de consultatiebureaus.

BoekStartcoaches zijn een belangrijke schakel in de aanpak van laaggeletterdheid. Als we de cyclus van laaggeletterdheid binnen gezinnen willen doorbreken, moeten we vroeg beginnen. En dat doen de BoekStartcoaches door ouders van jonge kinderen te spreken en het belang van voorlezen te benadrukken. Namens het project Versterken taalvaardigheid ontvingen alle Brabantse BoekStartcoaches een cadeau! Exemplaren van 'Kikker is Kikker' én 'Milo ziet de wereld in zwart wit' om uit te delen aan de kinderen die ze bij het consultatiebureau zien.

Voorlezen net zo standaard als tandenpoetsen

BoekStartcoach Nelleke van Eekert van Bibliotheek De Kempen heeft het eerste pakket in ontvangst genomen. "Wat een leuke actie! Door ouders een cadeautje aan te bieden wordt het denk ik nog makkelijker om contact met ze te maken." Nelleke doet er alles aan om te zorgen dat elke dag 15 minuten voorlezen net zo standaard wordt als tandenpoetsen. "Elke ouder weet dat voorlezen belangrijk is, maar waarom nu precies? En waarom al zo vroeg? Ik hoor vaak dat kinderen nog niet begrijpen wat je zegt en nog niet terug praten." zegt Nelleke. Op het consultatiebureau gaat ze met ouders in gesprek en laat zien dat ook hele jonge kinderen al reageren op boekjes. 

Voorkomen én bestrijden laaggeletterdheid

Deze leescadeaus zijn bekostigd vanuit het project Versterken taalvaardigheid. Dit provinciaal gesubsidieerde project heeft als doel het terugdringen van laaggeletterdheid in Brabant. Waar eerst vooral focus lag op het bestrijden van laaggeletterdheid, komt er nu steeds meer aandacht voor het voorkomen van laaggeletterdheid. Adviseur Goswin Konings legt uit waarom Cubiss via de BoekStartcoaches leescadeaus uitdeelt: "Helaas groeien veel kinderen op in gezinnen waar lezen en boeken niet standaard zijn. Er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat kinderen die opgroeien in een huis met weinig of geen leesmateriaal, een grotere kans hebben om laaggeletterd te worden. Met deze leescadeaus kunnen de BoekStartcoaches zorgen dat er in ieder geval een passend boekje voorhanden is, in de huizen van de gezinnen die ze zien bij de consultatiebureaus."

Samenwerking stimuleren

Bij het terugdringen van laaggeletterdheid is samenwerken en netwerken belangrijk. Goswin licht toe: "In de begeleidende brief die de BoekStartcoaches bij de boeken vinden, nodigen we ze van harte uit om kennis te gaan maken met bijvoorbeeld de Taalhuiscoördinator in de regio. We hopen natuurlijk dat de BoekStartcoaches en Taalhuiscoördinatoren elkaar al kennen, maar weten dat dit niet altijd het geval is. Het is zo belangrijk om op zijn minst op de hoogte te zijn van elkaars werkzaamheden. Nog beter: Misschien kunnen er wel gezamenlijke activiteiten georganiseerd worden." 

file-7 (1).jpeg

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (juni 2019). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Naar overzicht Actueel en Blogs >>