17 juni 2019

Samen met je kinderen nostalgisch foto’s kijken, spelen en lezen

Nieuw leesbevorderingsproduct basisonderwijs in de maak

‘Kijk die trui! En dat haar! Heb jij er echt zo uitgezien?’ Ik verheug me er nu al op - en dat bedoel ik niet ironisch - om samen met mijn kinderen aan de slag te gaan met het Cubiss leesbevorderingsproduct Retrolezen. De titel is overigens nog een werktitel en het product is in de maak. Maar toch lichten we graag nu al een tip van de sluier op! (We kunnen eigenlijk niet wachten…)

Het begint met samen foto's kijken. Nu was er een tijd dat ik mijn jeugdfoto's niet terug wilde zien. Ik schaamde me dood voor die hobbezakkige Greenpeace trui in primaire kleuren, dat in bloempotkapsel geknipte haar en die broeken zo wijd dat je je afvraagt hoe je daar überhaupt zonder te struikelen in kon lopen. Maar ergens met de komst van mijn eigen kinderen is mijn schaamte overgegaan in jeugdsentiment. Die haarlakkuiven van de vroege jaren negentig, de grote brillen, de fluorescerende trainingspakken... Fraai is het allemaal niet, maar dit is mijn generatie. 

Betalen met kwartjes, spannende douanecontroles aan de grens, en de Mini Playbackshow

The past is a foreign country; they do things differently there, zo luidt een beroemde eerste zin van de Britse schrijver L.P. Hartley. Zo extreem als mijn oma, die opgroeide met paard en wagen en gaslicht en haar leven afsloot ten tijde van internet en de smartphone, heb ik het niet meegemaakt. Maar er is genoeg uit mijn kindertijd dat mijn kinderen vreemd moet voorkomen. Betalen met guldens en kwartjes, spannende douanecontroles aan de grens, bellen vanuit een telefooncel, snel informatie doorsturen met de fax en elke week op een vast tijdstip klaar zitten met chips en cola voor de Mini Playbackshow bijvoorbeeld.

Het zijn ervaringen die bij mij horen en die ik met mijn kinderen wil delen. Ook wil ik de verhalen uit mijn jeugd met ze delen. Die van mezelf, maar ook de verhalen uit boeken die mij in vervoering brachten. Samen smullen van de avonturen van De Vijf van Enid Blyton, genieten van klassiekers als Koning van Katoren en Kruistocht in Spijkerbroek en diep in mijn geheugen graven om persoonlijke favorieten als De Pozzebokken voor ze naar boven te halen.  

Met Retrolezen ga je als ouders samen met je kinderen nostalgisch spelen, lezen en foto's kijken. De hele klas is ermee bezig en de leerkracht doet ook mee. Ter voorbereiding heb ik voor mijn kinderen alvast een Modewijzer op Marktplaats besteld. Marktplaats, de opvolger van briefjes in de supermarkt, weet je wel. En een Modewijzer? Zoek maar eens op wat dat ook alweer was.  

Meer weten? Neem contact op met Sanne van Heijst.

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (juni 2019). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn: