Datum

Next Library conferentie: fouten maken mag

Cubiss en Bibliotheek Midden-Brabant waren begin juni aanwezig op de Next Library conferentie in Aarhus. Frederik Theuwis (Cubiss) en Jantien Borsboom (Bibliotheek Midden-Brabant) gaven daar een speelse interactieve sessie over het inzetten van datawetenschap in bibliotheken aan een internationaal gezelschap. Over zijn belevenissen schreef Frederik het volgende verslag waarin hij vertelt welke inspiratie hij heeft opgedaan.

data2.jpgOp zaterdag 1 juni begon de conferentie onofficieel voor een select groepje. De organisatie van Next Library heeft namelijk een goed oog voor het creëren van informele ontmoetingen. Zo hadden ze bedacht om mensen die al vroeg in Aarhus waren, uit te nodigen voor een ‘Crazy Cake Workshop’. Frederik Theuwis (projectleider bibliotheekinnovatie bij Cubiss) reisde op vrijdag al naar Aarhus en melde zich bij dit alternatieve begin. 
Vier groepen van o.a. Amerikaanse, Deense en Duitse collega’s maakten ieder een taart zo groot als een picknicktafel. En niet zomaar een taart, een taart die de bibliotheek in 2119 moest afbeelden. De taarten en uitleg lieten zien dat de innovators van de bibliotheeksector eensgezind zijn: de bibliotheek draait om z’n medewerkers en z’n bezoekers, niet om het gebouw. Al waren er prachtige gebouwtjes gemaakt van koek en slagroom, het ging in de presentaties vooral over de bijdrage aan sociale cohesie, culturele ontwikkeling en de bibliothecaris als verbinder. Voor Cubiss een bevestiging dat de Community Librarian opleiding de medewerkers voorbereid op het heden en de toekomst van de bibliotheek. 

43 landen

De dag na deze ‘zoete’ uitwisseling van ideeën over wat een bibliotheek eigenlijk is, waren er verschillende uitstapjes. Je kon bijvoorbeeld ontdekken waarom Denen zo gelukkig zijn, of de volkstuin van de bibliotheek bezoeken in het noorden van Aarhus. In de avond werd de conferentie officieel afgetrapt. In het boegbeeld van Next Library; Dokk1 in Aarhus, spraken Marie Østergård van Dokk1 en Glòria Pérez-Salmerón van IFLA het publiek toe. Naast Nederlandse collega’s van o.a. Bibliotheekservice Fryslân, Eindhoven, Biblionet Groningen, de KB en bibliotheek Eemland waren zo’n 400 deelnemers uit 43 verschillende landen aanwezig.  Een groot deel uit de VS. In de opening kwam vooral terug dat fouten maken mag en gevierd moet worden. Ook ontving een Zuid-Afrikaans initiatief een grote prijs voor hun werk om de bevolking te leren lezen. Met 78% ongeletterdheid, is dat een immense uitdaging. 

Aarhus opening.jpg

Gesprek, reflectie en actie

De maandag en dinsdag kende eenzelfde opzet: twee keynotes van bijna een uur en twee workshoprondes van 1,5 uur. Afgewisseld met ruime pauzes en afgesloten met een uitstapje en eten bood het genoeg ruimte om de opgedane ideeën om te zetten in gesprek, reflectie en actie. Zo vonden Frederik en Jantien en collega’s uit de VS elkaar om het uitvoerig te hebben over datawetenschap en privacy. Dit werd gestimuleerd door één van de grote sprekers: Herman Wasserman. Hij sprak over 'Deepening Data Democracy - Potential en Pitfalls'. “Een heel begrijpelijk verhaal over wat het inhoudt om een 'data democracy' te hebben en de kansen die dit biedt, maar ook met een realistisch beeld van de gevaren die het gebruik van data op grote schaal met zich mee brengt.” volgens Jantien.  Op dinsdag leerden we ‘Burners Without Borders’ kennen. Christopher Breedlove vertelde vol passie over dit maatschappelijke project vanuit de Burning Man gemeenschap. Zijn verhaal trekt de uitdagingen van de bibliotheek naar een positief en hoopvolle variant die al slaagt. In mijn persoonlijke gesprek met hem zei hij dat hij prettig verrast was door de conferentie. Hij zag wel al de link met de bibliotheekwereld, maar het voelde nu dichterbij dan ooit. Collega’s in eenzelfde missie! 

Onze beurt

Dinsdagochtend was het onze beurt. Jantien en ik gaven de workshop over het experimenteren met datawetenschap. Twintig collega’s werden enthousiast aan de slag gezet met tablets om verschillende tools en websites te gebruiken en vervolgens na te denken over hoe zij dit in hun bibliotheek zouden inzetten. De deelnemers waren prettig verrast door de praktische en speelse aanpak. Daarna konden ze rustig naar ons luisteren. Jantien nam hen mee in het meten van klimaatdata met burgers in Tilburg. Ik gaf hen een kijkje achter de schermen van big-data-analyses met uitleendata. “Een van de meest waardevolle momenten van het congres”, zei een Portugese deelneemster later. 

data.jpg

Kenniscloud

Bij elk congres is het de kunst om de opgedane ideeën en contacten te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Om het congres te verbinden met het Nederlandse netwerk zijn we daarom een gesprek begonnen op KennisCloud. Daarnaast zijn er verschillende samenwerkingen opgezet op het congres zelf. Een mogelijk samenwerking met Zuid-Afrika en uitwisseling van goede voorbeelden op gebied van privacy met de VS bijvoorbeeld.  Volgend jaar is het Next Library congres in Brisbane, Australië. Wat ver voor velen uit Nederland. Ik heb bij de organisatie dan ook het voorstel ingediend om een livestream evenement te organiseren in Nederland. ‘s Nachts, of met wat vertraging overdag. Wie doet er mee? 

 

 

Dit artikel is ook opgenomen in de Cubissness (juni 2019). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Naar overzicht Actueel en Blogs >>