Datum

Leesactie voor kinderen van weekendschool Petje af Breda

Kookchallenge: Lezen en koken, basisvaardigheden om je vingers bij af te likken.

42 kinderen van Weekendschool Petje af uit Breda gingen de uitdaging aan. Zij deden tijdens de corona-crisis mee met de kookchallenge die Stichting Het EETschap organiseert. Leren snijden, quizvragen beantwoorden over gezond eten en voorkomen van voedselverspilling. Met als klap op de vuurpijl koken voor je gezin terwijl een chef (op afstand) jouw gerechten beoordeelt. Ook voor Cubiss lag er een rol in dit project. Wij gaven leestips en een passend leescadeau, want lezen en koken zijn verbonden met elkaar. 

Kookchallenge vanuit de woonkamer

Dalila Sayd van Stichting Het EETschap bedacht het project. “We willen kinderen die thuis wat minder gestimuleerd worden om zich te ontwikkelen, een kans geven om tijdens de corona-crisis toch leuke, nieuwe vaardigheden op te doen.” Weekendschool Petje af Breda zocht juist naar een aangepast programma nu bij elkaar komen voorlopig geen optie is. Eén en één maakt twee. Ruim 40 kinderen uit Breda deden mee met de challenge.

Uiteindelijk zijn er twee challenges gedaan; een in mei/juni en een in december 2020.

Lees het interview met Dalila Sayd dat BN De Stem publiceerde. Bekijk de eindrapportage van het project mét succesfactoren en geleerde lessen. Aangevuld met foto’s van de gerechten die bereid zijn door de kids.

petjeaf.jpg

Beatrijs Janssen, locatiemanager Petje af Breda, vertelt: “Er kwam echt iets los in de gezinnen. De kinderen hebben gezonde muesli gemaakt en ouders mochten proeven. Ze hebben samen in kookboeken gekeken. In deze gekke tijden ontstond er echt verbinding in de woonkamers. Heel bijzonder om te zien!”

Het vierweekse-programma hebben Sayd en Janssen samen opgesteld. Het daagt de kinderen uit om na te denken over wat ze eten, hoe dat gemaakt wordt en waar ons voedsel vandaan komt. Zo werken ze aan hun voedselvaardigheden. Cubiss heeft tips gegeven. Opdrachten waarmee de kinderen op een leuke manier aan hun basisvaardigheden werken. Ook kreeg elk kind een exemplaar van Koken met Shane (Shane Kluivert) cadeau van Cubiss. Hiermee was de eerste leesactie van 2020 een feit.

Een leescadeau aansluitend bij interesses 

De leesacties zijn een initiatief van het provinciaal gesubsidieerde project Versterken taalvaardigheid. Goswin Konings, adviseur bij Cubiss: "We zijn met de leesacties gestart omdat de aanwezigheid van boeken in veel gezinnen geen vanzelfsprekendheid is. Terwijl dit wel belangrijk is als we willen dat kinderen en jongeren meer plezier krijgen in lezen. De kookchallenge was voor ons een uitgelezen kans om de deelnemende kinderen een leescadeau geven dat aansluit bij hun interesses. En dat is belangrijk! Om een goede lezer te worden moet je namelijk leeskilometers maken. Dat lukt een stuk makkelijker als je leest over dingen die je interessant of leuk vindt." 

Een succesvol initiatief

De initiatiefnemers zijn heel blij met de enthousiaste reacties van de kinderen. Sayd: “Aan de eerste editie doen 42 deelnemers mee, terwijl we eigenlijk met 30 kinderen wilden starten.” 

Reactie van de Moeder van Morrison, deelnemer aan de kookchallenge:

Het waren super leuke lessen en ik merk bij Morrison echt een aangewakkerd lichtje om hier thuis meer mee te doen. En zo leuk om samen te doen!

 

De challenge is succesvol afgesloten, lees hier meer.

Meer weten over leesacties? Neem contact op met Jose Peijen

 

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (juni 2020). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Naar overzicht Actueel en Blogs >>