22 juni 2020

Zomerprogrammering – hoe pak je het aan?

Veel (kwetsbare) kinderen hebben tijdens de schoolsluiting vanwege corona de ondersteuning op school, ofwel het échte contact, gemist. Met zomerprogrammering bieden welzijns-, cultuur- en sportorganisaties kinderen tijdens de zomervakantie de mogelijkheid om dit gemis te compenseren. Maar hoe organiseer je zoiets? Met wie werk je samen? Wat zijn de criteria en de randvoorwaarden? Welke activiteiten kun je allemaal bieden?

In het laatste Provinciaal Vakberaad Jeugd (Brabant) vóór de zomer - dit keer online - spraken jeugdspecialisten van Brabantse bibliotheken met elkaar over zomerprogrammering, dat ook nog eens prima aansluit op het actuele onderwerp ‘de gezinsaanpak’.

Verschillende manieren

Zomerprogrammering wordt op verschillende manieren ingevuld. Sommige bibliotheken worden door de gemeente uitgedaagd en gaan er intensief mee aan de slag. Andere bibliotheken gaan verder met de zomeractiviteiten, zoals ze die in voorgaande jaren ook al organiseerden. Of ze zetten de zomerprogrammering juist op een laag pitje omdat de maatregelen tegen het coronavirus nog veel onzekerheid met zich meebrengen.

Summer vibes Breda 2020

Inspirerend was het voorbeeld van Nieuwe Veste. De Bredase bibliotheek kreeg van de gemeente het verzoek om ideeën voor zomeractiviteiten in te dienen. Een verzoek dat bij meerdere organisaties in Breda werd neergelegd. Uiteindelijk worden er van de zomer zes weken lang activiteiten georganiseerd, online én offline, onder de naam ‘Summer vibes Breda 2020’. Er vinden sport-, culturele en creatieve activiteiten plaats per stadsdeel, georganiseerd door professionals in samenwerking met vrijwilligers en verenigingen uit de wijken. Nieuwe Veste heeft 3 workshops ingediend waarin kinderen creatief aan de slag gaan met kinderboeken en gedichten.

Partners

Tijdens het vakberaad zijn verder tips uitgewisseld over mogelijke partners voor bibliotheken bij zomerprogrammering. Zoals aansluiten bij het Kindervakantiewerk in de gemeente of bij organisaties en clubs als Sjors Sportief & Sjors Creatief, MakersClub online, TechLabs of Adventure Clubs die geïnspireerd zijn op het bekende rollenspel Dungeons and Dragons.

Iedereen was het erover eens: door samenwerking met partners komt ieders expertise het beste tot zijn recht. En zo ook die van de bibliotheek.

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (juni 2020). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Meer weten?
Neem contact op met: