Datum

De MOP: het klopt als een bus!

Wat leeft en speelt er in de buurt? De Mobiele OntmoetingsPlek (MOP) is dé plek om op een laagdrempelige manier in gesprek te komen met mensen in een bepaalde wijk. “We verheugen ons erop dat we weer op pad kunnen en naar mensen toe kunnen gaan. Want als we naar het ‘normale’ gaan, staan we in jouw wijk”, zegt Ivette Sprooten, projectleider Participatie & Zelfredzaamheid van Cubiss Limburg.

“Het is leuk dat diverse bibliotheken interesse hebben in de MOP, we kunnen het inzetten als we weer fysiek bij elkaar mogen zijn.” De MOP is een bus die wordt neergezet bij bijvoorbeeld een winkelcentrum om op te halen wat er leeft en speelt in de buurt. Vervolgens kan de bibliotheek hierop inspelen. “Het is een voorportaal van de bibliotheek en haar samenwerkingspartners, waarin we op een laagdrempelige manier in gesprek komen met de doelgroep.”

De focus ligt vooral op wijken waar mensen nog niet goed mee kunnen in de maatschappij. Dit zijn de laagtalige, niet-digivaardige mensen. “Wat kunnen we voor hen bieden? Zijn er vragen rondom werk? En kunnen we hier dan een bijeenkomst over houden? We zoeken naar oplossingen!” Bij de MOP zijn professionals van Trajekt aanwezig; zij helpen je verder of verwijzen je door naar de juiste instantie of buurtactiviteit.

De pilot van de MOP is in gang gezet. “Er lopen gesprekken met bibliotheken over de mogelijkheden en ideeën om de doelgroep beter te bereiken.”, vertelt Ivette. “Als we weer naar het normale gaan, gaan we acties uitzetten en het gesprek voeren met de doelgroep. Ik ben heel benieuwd naar de activiteiten die eruit komen.”.

“We blijven op de barricade om deze doelgroep te bereiken, aan alle kanten. Want iedereen doet mee!” En dat klopt natuurlijk als een bus.

Wil je meer weten over de MOP? Jules Peters was aanwezig bij de Stamtafel Kick-off en ging met de MOP de wijk in. Bekijk hier het filmpje. Voor overige vragen kun je terecht bij Ivette Sprooten (i.sprooten@cubiss.nl)

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (maart 2021). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn: 

  
Naar overzicht Actueel en Blogs >>