Datum

Inspirerend leeswerk rondom basisvaardigheden en een leven lang ontwikkelen voor Brabanders

Binnen de twee resultaatgebieden Basisvaardigheden en Leven lang ontwikkelen voor Brabanders verheugen we ons, net als jullie, op het open gaan van de bibliotheken. We delen graag inspirerende documenten, met voorbeelden en tips die je kunnen helpen bij het organiseren van activiteiten.

Camouflage-leren

Camouflageleren_Cover.jpg

Hoe vergroot je de taalvaardigheid van bepaalde doelgroepen op een manier die hen aanspreekt? Door het inzetten van camouflage-leren. In de publicatie camouflage-leren lees je over andere manieren van leren en waarom deze effectief zijn. We gaan kort in op de persona’s van Klasse!, Lost Lemon en Muzus (Tel mee met Taal) en een nieuwe groep: jongeren. Persona’s helpen je om te bepalen welke (camouflage)aanpak past bij welke groep. In de publicatie vind je handige voorbeelden die wij gekoppeld hebben aan persona’s. Je kunt dus direct aan de slag!

 

Koken en oefenen met taal

De foto rechtsboven (van Karla Hoffman) is gemaakt bij Broodje Aap & Linke Soep, een ontmoetings- en ontwikkelingsplek waar oude en nieuwe Tilburgers meedoen, samen koken, samen eten, samenwerken, samen leren en waar bemiddeld wordt naar werk. Voorafgaand aan het koken en tijdens het koken wordt er geoefend met werknemersvaardigheden en taal. Een mooi voorbeeld van camouflage-leren.

Get started guides

Een community bouwen, hoe doe je dat? Waar begin je? In de get started guides nemen we je graag mee in dat proces. We lichten er twee voorbeelden uit:

Debat

Het blijkt dat mensen behoefte hebben aan een plek of manier om hun mening te kunnen uiten. In de gids gaan we in op waarom debat en dialoog in de bibliotheek plaats kan en moet vinden. Vanuit de wettelijke taak ‘ontmoeting en debat’ houden bibliotheken zich vooral bezig met het ontmoetingsdeel. Dankzij de gids inspireren we bibliotheken om meer met debat aan de slag te gaan.

positieve gezondheid.jpgPositieve gezondheid

Bibliotheken zijn een waardevolle samenwerkingspartner voor gemeenten en partijen die zich bezig houden met gezondheid. Voor de bibliotheek zelf is inzetten op gezondheid een manier om invulling te geven aan haar maatschappelijke rol, om zo de zelfredzaamheid van burgers te vergroten.

Meer inspiratie en voorbeelden nodig?

Kennisdossier2.pngHet kennisdossier Versterken taalvaardigheid 2016-2020 neemt je mee langs alle activiteiten, producten, rapporten en bijeenkomsten van het project Versterken taalvaardigheid van de afgelopen vijf jaar.

Je krijgt veel voorbeelden van activiteiten die voor drie doelgroepen zijn georganiseerd: jeugd en jongeren, nieuwe Brabanders en werknemers. Met interessante interviews.

Kijk ook eens op de verzamelpagina op onze website. Daar vind je alle informatie rondom het project Versterken taalvaardigheid in de looptijd 2016-2020. 

 

 

  
Naar overzicht Actueel en Blogs >>