Datum

Stop met het verheugen op een bieb na corona!

Programmaleider van Cubiss Limburg Egid van Houtem laat zijn licht schijnen op de huidige situatie waarin thuiswerken de norm is en over de kansen die hiermee gepaard gaan.

Zo begrijpelijk, zo gevoeld, zo fundamenteel; het verlangen naar persoonlijk contact, een einde aan deze onnatuurlijke afstand. Open! Het kunnen bieden van een plek ergens tussen thuis, werk en school. Een echte *third place*. Maar toch wil ik hier een oproep doen om er niet aan toe te geven. Het grote gevaar van het verheugen, het verlangen naar straks als alles weer open kan, zorgt er te vaak voor dat we afremmen. Dat we tot stilstand komen. In ons denken en in ons doen.

Ik zie deze woorden al tikkend op het scherm verschijnen en hoor mijzelf zuchten. Ja, de rek lijkt eruit om wéér online en wéér op afstand iets te doen. Dus neem ik een slok koffie, kijk door het raam naar buiten. Ik denk aan de stamtafels voor de Limburgse bibliotheken die we in 2020 als nieuw inspiratie-, uitwisselings- en ontmoetingsconcept neer gingen zetten. Één keer lukte dat fysiek, daarna moesten we online. Werkte dat? Ja en nee. Het gevoel van een stamtafel als ontmoetingsplek is lastiger in 2 dimensies over te brengen. Snel even aansluiten daarentegen is net even wat makkelijker. Vloeiende gesprekken en opmerkingen tussendoor zijn lastiger en het geklooi met "Je staat op mute" tot "ik krijg geen beeld, want ik zit op de remote" wordt nu toch echt een beetje irritant.

Kortom, we hebben veel geleerd, maar we zijn er ook wel een beetje klaar mee. Natuurlijk verheug ik me erop om het stamtafelconcept fysiek uit te rollen, maar tot die tijd neem ik me voor dat ik het beste digitale aanbod creëer. Met video, audio en postpakketjes waar nodig! Met interactieve sessies, digitale geeltjes en spelletjes. Want waar de bibliotheek die derde plek wil zijn in de fysieke ruimte, is de afstand om ook een digitale derde plek te worden nog (te) groot.

Laten we daarom deze onzekere tijden gebruiken om ons te verdiepen in hoe wij ook online die plek kunnen zijn! Ik zie mooie initiatieven ontstaan. Whatsapp-adviezen en mooi gezamenlijk aanbod zoals online cursussen, e-books en audioboeken. Maar er mag meer! En als het niet werkt of niemand het gebruikt, kom er dan achter waarom dat zo is. Dan zetten we stappen! Dus verlangen naar een open fysieke bibliotheek kan best, maar verheug  je op wat je vandaag in de bieb kan leren voor de (online) bieb van morgen. En wil je daar over sparren? Mail, app, chat of bel me.

Want zoals John Lennon al zong:

Life is what happens to you while you are busy making other plans!

Egid van Houtem

Ben je benieuwd wanneer de stamtafels van 2021 plaatsvinden, klik dan hier en meld je aan.

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (maart 2021). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn: 

  
Naar overzicht Actueel en Blogs >>