Datum

In co-creatie ontwikkeld: de praatplaat

Samen met bibliotheken ontwikkelde Cubiss een praatplaat. Deze visuele weergave van wat een bibliotheek doet, helpt bij het vertellen van het verhaal van de bibliotheek aan bijvoorbeeld belangrijke partners als de gemeente of provincie.

Het idee voor een praatplaat is ontstaan in samenwerking met Bibliotheek Heusden. Tijdens een gesprek met deze bibliotheek werd de behoefte aan een hulpmiddel in de communicatie duidelijk. Een hulpmiddel dat in één opslag zichtbaar maakt met welke thema’s de bibliotheek zich bezighoudt en welke activiteiten hier onder vallen. De POI ProBiblio had al een ontwerp liggen voor zo’n soort communicatie-hulpmiddel: een factsheet voor de gemeente. Op de factsheet staat waar de bibliotheek voor staat, wat ze doet en met welke partijen samengewerkt wordt.

Het belang van co-creatie

In overleg met ProBiblio is er een Brabantse variant van de factsheet ontworpen. Bij het ontwerpproces is Bibliotheek Heusden betrokken geweest. Zij gaven hun wensen voor de plaat door en gaven feedback op de ontwerpen. Zo moest de plaat aanpasbaar zijn voor de individuele bibliotheken. Bibliotheken moesten er zelf in kunnen schrijven en iconen kunnen slepen. Je kan stellen dat de praatplaat in co-creatie is ontstaan en uitgevoerd. Zonder de gesprekken met de bibliotheek en de banden met Probiblio was de praatplaat, zoals nu ontwikkeld, er niet geweest.

Dit laat ook meteen het belang van co-creatie zien. In co-creatie luister je naar elkaar. Je bent een partner in het aanpakken en/of oplossen van problemen. Je zet de ander in zijn of haar kracht en bundelt zo kennis en expertise. Uiteindelijk zorgt dit voor een passende en sterke oplossing waar iedereen iets aan heeft.

Meer informatie over de praatplaat? Ga dan naar onze kennisbank.

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (april 2020). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>