9 maart 2020
/
Overige

De bibliotheek in een praatplaat

Door de veranderende rol van de bibliotheek in de maatschappij is het lastig om het verhaal van de bibliotheek te vertellen. Het vertellen van de waarde en activiteiten van de bibliotheek op een inzichtelijke manier is belangrijk tijdens gesprekken met de gemeente en andere partners. De praatplaat is ontwikkeld om dit verhaal te ondersteunen door eenvoudig inzichtelijk te maken wat de bibliotheek doet en waarom. 

Waarom een praatplaat voor de bibliotheek?

De afgelopen jaren is de rol van de bibliotheek veranderd: van het traditionele uitleencentrum naar een plek waar ontmoeting vaak centraal staat. Het verhaal van de bibliotheek is hierin mee veranderd. Er ligt dan ook een grote taak in het vertellen van dit verhaal aan andere partijen, zoals de gemeente of belangrijke partners. Om in deze behoefte te voorzien is de praatplaat ontwikkeld, een document waarin in één oogopslag zichtbaar wordt wat de bibliotheek doet en waarom. De praatplaat kan ingezet worden in jaarverslagen of tijdens gesprekken met de gemeente en andere belangrijke partners. 

Wat staat er op de praatplaat ?

De factsheet is een A3-vel opgedeeld in de vier belangrijkste thema's binnen de bibliotheek: ontmoeten & ontwikkelen, basisvaardigheden, jeugd en aanbod. Elk thema bevat vakken waarin belangrijke zaken rond het thema gezet worden. De praatplaat geeft een overzicht van dat wat de bibliotheek doet, zodat het totaalplaatje meegenomen wordt. De inhoud van de praatplaat zal per bibliotheek verschillen. Daarom is het open bestand op te vragen, zodat deze naar eigen inzicht ingevuld kan worden. De praatplaat is gebaseerd op de 'factsheet gemeente' van POI Probibio. 

De praatplaat aanvragen

Aan de slag met de praatplaat? Vraag de praatplaat aan bij educatie@cubiss.nl. De praatplaat wordt aangeleverd als InDesign document en bevat een handleiding. 

Praatplaat de nieuwe bibliotheek.jpg