Blog

Verwondering tijdens Ondernemersakkoord

Verwondering, dat was het sleutelwoord op donderdag 2 november tijdens het Ondernemersakkoord. Niet alleen door de locatie – de bijeenkomst vond plaats in het sprookjesachtige Efteling Bosrijk – maar vooral de schokkende cijfers die de ondernemers te horen kregen over taalvaardigheid. Maar liefst één op de negen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar (lees: de BEROEPSbevolking) heeft moeite met lezen en schrijven. 57% van deze mensen heeft een baan en het merendeel hiervan weet hun laagtaalvaardigheid feilloos te verbergen.

Taalambassadeur Toon

Zo ook Taalambassadeur Toon, die door Marjo Frenk van Cubiss geïnterviewd werd over de weg die hij aflegde voordat hij toe durfde te geven dat hij niet kon lezen of schrijven. Geroezemoes door de zaal, want de smoezen van Toon werden ook bij enkele ondernemers op de werkvloer gehoord. Medewerkers die hun bril niet bij zich hebben of hun collega’s vragen iets op te schrijven…. herkenbaar. Echt stilstaan bij het onderliggende probleem en het effect ervan op de veiligheid op de werkvloer, het ziekteverzuim, de communicatie tussen medewerkers en het kunnen begrijpen van formulieren of nieuwsbrieven deden de aanwezigen niet bewust.

Het verhaal van Toon werd met verwondering én respect ontvangen en al snel kwamen de vragen aan Toon: hoe hield je je staande, en hoe heb je uiteindelijk leren lezen? Toon heeft zijn taalprobleem aangepakt door het volgen van een cursus Nederlands, iets wat hij tot op de dag van vandaag bijspijkert. Inmiddels heeft Toon een eigen bedrijf (hij is fietshersteller) en hij gaat het land door als taalambassadeur. Hij is trots op wat hij bereikt heeft en durft zelfs trainingen te geven aan leidinggevenden over het herkennen van de signalen van laagtaalvaardigheid.

Wat kunnen ondernemers doen?                       

Net als Toon zijn eigen ontwikkeling heeft aangepakt, kunnen ondernemers hun medewerkers stimuleren hun basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen, maar ook digitale vaardigheden te ontwikkelen. Cubiss helpt ondernemers hier graag bij, bijvoorbeeld door de laaggeletterden binnen het bedrijf op te sporen en door samen met de werkgever een aanpak op maat op te stellen en te ondersteunen bij de  subsidieaanvraag.

Contact

Heeft u interesse in deze aanpak of wilt u meer weten? Neem contact op met Moon Fung Fong van Cubiss via m.fong@cubiss.nl of op het nummer 013 207 90 08.

Meer informatie?

Klik hier voor onze factsheet ''Hoe taalvaardig is Brabant?'.
Cubiss programmaleider Boudewijn van der Lecq schreeft een opiniestuk 'Brabants bedrijfsleven, kom in actie tegen laaggeletterdheid!', dat gepubliceerd werd in het Brabants Dagblad op 4 november 2017.
Bekijk het filmpje over laaggeletterdheid in Brabant.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>
Laatste blogs van