Gezinsaanpak

In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Hierdoor is het voor hen lastig om volwaardig mee te kunnen draaien in de maatschappij. Zij hebben moeite met het invullen van formulieren, het gebruiken van een computer of het voorlezen van hun kinderen. Vaak wordt laaggeletterdheid van generatie op generatie doorgegeven. Als ouders moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen, krijgen hun kinderen dit dus vaak ook. Daarom is het belangrijk om laaggeletterdheid bij het hele gezin aan te pakken.
 
In de gezinsaanpak wordt het voorkomen en bestrijden van laaggeletterdheid gecombineerd. Ouders krijgen ondersteuning bij het stimuleren van de taalontwikkeling van hun kind(eren) én ze gaan aan de slag met hun eigen basisvaardigheden. Het doel? Het doorbreken van de cyclus van laaggeletterdheid.

De gezinsaanpak bij Cubiss 

Om iedereen de kans te bieden om volwaardig deel te nemen aan onze maatschappij, is het belangrijk dat we laaggeletterdheid bestrijden bij volwassenen en voorkomen bij nieuwe generaties. We leven immers in een maatschappij waarin taal de boventoon voert. 
 
Wij geloven in een gezinsaanpak die: 

  • onderdeel is van een visie,  
  • gedragen wordt door professionals vanuit verschillende disciplines en organisaties, 
  • aansluit bij bestaande (landelijke) lijnen, 
  • aansluit bij de behoeftes van het gezin. 

 
Om de gezinsaanpak vorm te geven heeft Cubiss een Expertiseteam Gezinsaanpak opgericht met daarin adviseurs die betrokken zijn bij verschillende projecten in zowel Limburg als Brabant. Dit team bestaat uit Hannah, Marloes, Leyla, Katia en Goswin.

Onderstaande informatie is interessant voor alle organisaties die in contact komen met laagtaalvaardige gezinnen; welzijnsorganisaties, scholen, bibliotheken, gemeenten, enzovoorts.   

Inspiratie

Een verzameling van goede voorbeelden, interviews en blogposts.  

klein_schnunk.jpg

Snuffelen aan voorlezen

Snuffelen aan voorlezen is de gezinsgerichte aanpak van SCHUNCK. Lees het interview met SCHUNK, de bibliotheek in Heerlen, die samen met een lokale peuteropvang en Cubiss een traject rond de gezinsaanpak heeft uitgevoerd. 

Lees het interview >> 

klein_tel mee met taal logo.jpg

Succesverhalen Tel mee met Taal

Succesverhalen gedeeld door het actieprogramma Tel mee met taal.  

Ga naar succesverhalen >>

 

klein_meijerstad foto.jpg

Gezinsaanpak in gemeente Meierijstad  

Mieke Pepers, ONS Welzijn, vertelt over hoe gemeente Meierijstad werkt aan een gezinsaanpak op het gebied van laaggeletterdheid. 

Lees haar verhaal >>  

klein_taal en tablets.png

Taal & Tablets

In 2019 heeft Bibliotheek Lek & IJssel een nieuw programma ontwikkeld; Taal & Tablets. Met Taal & Tablets worden laagtaalvaardige ouders op een laagdrempelige manier gestimuleerd om samen met hun kind taal- en digitale vaardigheden te ontwikkelen. 

Ga naar Taal & Tablets >> 

 

klein_petjeaf.jpg

Het hele gezin betrekken

Ouders bereiken via de kinderen, hoe doe je dat? We deden ervaring op bij de kookchallenge van stichting het Eetschap en Petje af.

Lees de blogpost >>

samen-thuis-in-taal_0.png

Samen Thuis in Taal

Binnen Samen Thuis in Taal wordt de taalontwikkeling van kinderen gestimuleerd. Ouders worden hierbij betrokken en ondersteund, zodat zij de taalontwikkeling van hun kind op hun eigen manier kunnen stimuleren. 

Ga naar Samen Thuis in Taal >>

Aanbod

Wat doet Cubiss op het gebied van de gezinsaanpak? Hier delen we onze ervaringen, publicaties en vind je meer informatie over bijeenkomsten en workshops. 

klein_campagnebeeld 1.jpg

Tekstloze prentenboeken

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet; ga aan de slag met tekstloze prentenboeken en praatplaten.

Lees de publicatie >>

klein_mix en match.jpg

Mix & Match 

Specialisten binnen bibliotheken houden zich al een tijdje met laaggeletterdheid binnen gezinnen bezig, maar vaak nog los van elkaar. Hoe kunnen zij elkaar daarbij nog meer versterken, op zo’n manier dat er écht sprake is van een gezinsaanpak? Dat is de vraag die centraal staat tijdens de Mix & Match-sessies!

Ga naar Mix & Match >>

klein_boekstarttrommel.jpeg

BoekStartTrommel

De BoekStartTrommel is een broodtrommel, gevuld met voorleesmateriaal voor tweejarigen, tips over voorlezen en informatie over de bibliotheek, gericht op ouders van jonge kinderen.

Ga naar BoekStartTrommel >> 

klein_praatplaattaalontwikkeling2.png

Praatplaten 

We ontwikkelden een praatplaat voor kinderen tot 4  én een variant voor kinderen van 4 tot 8 jaar. De praatplaten zijn vrij te gebruiken en mogen uitgedeeld worden.  

Ga naar praatplaten >>

Kennisbank

Een overzicht van algemene informatie over de gezinsaanpak. 

klein_Biebtobieb.png

Biebtobieb

Bibliotheekmedewerkers vinden inspiratie en informatie over de gezinsaanpak in de biebtobieb groep Gezinsaanpak. 

Naar biebtobieb >> 

klein_kunst van lezen.PNG

Kunst van Lezen

Op de website van Kunst van Lezen staan een aantal publicaties en presentaties over de gezinsaanpak.

Naar Kunst van Lezen >>

 

klein_michael-longmire-lhltMGdohc8-unsplash.jpg

Subsidies gezinsaanpak

Aan de slag met de gezinsaanpak? Deze subsidies zijn beschikbaar. 

Naar overzicht subsidies gezinsaanpak  >>

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de gezinsaanpak contact op met Katia van Bommel via k.vanbommel@cubiss.nl