De basisscholen gaan vanaf 9 februari weer open. Het feit dat de heropening van de scholen de eerste is in een strenge lockdown, zegt veel over hoe belangrijk het onderwijs is. Dat belang onderkennen de bibliotheken én Cubiss.
Waar leg je de focus, nu de school weer open gaat? Wat kun je doen om die achterstanden, op een leuke manier, in te halen? We geven de leerkrachten graag wat tips.
Er wordt veel gesproken over leerachterstanden en dan gaat het natuurlijk om een schoolbrede achterstand. Maar vooral taalontwikkeling en de aandacht voor lezen hebben een grote klap gehad toen de scholen dicht waren; met alle maatschappelijke, lange termijn-gevolgen van dien, waarvan we naar een groot deel alleen nog kunnen gissen.
Cubiss vindt dat het lezen en de taalontwikkeling vooral nu hoog op de agenda moeten staan in het basisonderwijs. Het is volgens de Bibliotheek op school van cruciaal belang voor de taalontwikkeling van een kind dat er elke dag een kwartier wordt gelezen. Op school is die mogelijkheid er meer dan thuis: er zijn boeken voor handen, leestijd kan makkelijker ingeroosterd worden en er is begeleiding beschikbaar bij het kiezen en lezen van geschikte boeken. Thuis zijn al die mogelijkheden er lang niet overal. Niet alle ouders zijn in staat een taalrijke omgeving te creëren. Niet in alle huizen zijn boeken aanwezig of wordt er (voor)gelezen. Het lezen van boeken is naar alle waarschijnlijkheid de afgelopen maanden afgenomen.
Het is ontzettend belangrijk dat het lezen weer wordt opgepakt. In termen van de Bibliotheek op school: meer lezen, beter in taal. Een kind moet leeskilometers maken, zo beleeft een kind plezier aan lezen waardoor de taalvaardigheid wordt vergroot.
Nu de scholen weer opengaan, pleiten we als bibliotheeksector dan ook vooral voor het volgende: zet het lezen hoog, zo hoog mogelijk, op de agenda. Sla als school de handen ineen met de bibliotheek! Zij helpen en adviseren scholen in deze belangrijke taak; ook nu ze nog gesloten zijn. Zoek samen naar fijne en niet-tijdsintensieve manieren om de taalachterstanden weg te werken die kinderen, vooral de kwetsbare, hebben opgelopen.
Er ligt een fikse taak voor de scholen te wachten: nieuwe regels naleven, kinderen met achterstanden goed helpen, een veilige omgeving creëren, enzovoorts.
We wensen de leerkrachten veel sterkte en vooral heel veel werkplezier.
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.