Wegwijs in de collectie NT1 en NT2

Wil jij direct aan de slag? Download dan de wegwijzer en de toelichting.

De training Wegwijs in de collectie NT1 en NT2 is in 2016 samengesteld door Andrea Driesse en Marjan Middelkoop van Cubiss. Deze training geeft een introductie in de collectie voor NT1 (laaggeletterden) en NT2 (anderstaligen). De training is gemaakt voor front-office medewerkers en ook geschikt voor collectioneurs, specialisten basisvaardigheden en vooral taalvrijwilligers.

Boeken en ook leesplezier voor NT1 en NT2

In de training staan lees- en leerboeken centraal. Belangrijk is welke leesboeken er zijn en welke type leerboeken je als bieb in huis moet hebben.

Leesplezier (en daardoor leeskilometers maken) is belangrijk, ook én juist voor de doelgroep NT1/2. Leesboeken krijgen relatief veel aandacht in de training (zowel de fictie als nonfictie boeken). Dit maakt dat een taalleerder plezier krijgt in lezen en daarna hopelijk de stap neemt naar wat moeilijkere boeken.

Belangrijk is dat een bibliotheek gaat nadenken wat voor leermateriaal ze in de kast moeten hebben staan. Denk aan materialen voor zelfstudie of om mee te oefenen met een taalmaatje. In de training wordt ook aandacht besteed aan geschikte studieboeken voor een taalleerder die zelf thuis aan de slag wil gaan of die dat doet met een taalmaatje. Collectieadvies dus. Mocht je de training willen volgen, neem dan zeker je collectioneur mee.

De training voorziet in een behoefte van bibliotheekmedewerkers en is geschikt voor incompany. In de training zijn allerlei oefeningen opgenomen waaronder een oefening met de collectie van bibliotheek zelf; deelnemers duiken echt in de collectie NT1/2 en leren hun eigen collectie kennen.

De roep om een toelichting én wegwijzer

Het is geen makkelijke materie. Landelijk zijn er gelukkig al wat tools ontwikkeld om de collectie NT1/2 wat “grijpbaarder” te maken:

Andrea Driesse heeft een wegwijzer gemaakt die je kunt volgen als er een taalleerder of taalmaatje aan de balie staat. De wegwijzer sluit helemaal aan op de landelijke afspraken als het om de collectie gaat.
De wegwijzer en de daarbijhorende toelichting geven een mooie samenvatting van de training.  Ons advies is om de wegwijzer te gebruiken in combinatie met de training. Stap voor stap wordt tijdens de training uitgelegd aan de hand van de wegwijzer, hoe de collectie in elkaar zit. 

Heb je interesse in de training, neem dan contact op met Andrea Driesse. Of bekijk het overzicht van alle trainingen en bijeenkomsten rondom laaggeletterdheid.

 

Uitspraken van deelnemers aan de training Wegwijs in de collectie NT1 en NT2.

“Wij gaan de wegwijzer gebruiken in het taalnetwerk met de andere taalpartners, zodat ze allemaal dezelfde taal gaan spreken als het om de materialen voor NT1 en NT2 gaat.”

“De wegwijzer van de collectie NT1 en NT2 is top! Het schema wil ik altijd bij de hand hebben tijdens mijn werk op de afdeling.”

“Veel nuttige info en tips gekregen bij de training. Goede afwisseling van theorie en zelf aan de slag gaan. Deze training gaf mij een aanzet tot meer verdieping, dit wil ik voortzetten en delen met andere collega’s.”

“Ik ga veel informatie uit de training overdragen aan de taalvrijwilligers. Tijdens het taalcafé kan ik mensen nu ook beter helpen.”

“Voor mij is door de training een wereld open gegaan.”