15 mei 2023
/
Oplossingen

Training: Wegwijs in de collectie NT1 en NT2

Bijna alle bibliotheken beschikken over een collectie boeken en andere media rond het ontwikkelen van lees- en schrijfvaardigheid in het Nederlands. Meestal zijn er wel één of twee bibliotheekmedewerkers die goed op de hoogte zijn van de collectie. Maar wat als die ene specialist niet aanwezig is. 

De collectie boeken en andere media van de bibliotheek is groot. Tot deze grote collectie behoren ook materialen rond lees- en schrijfvaardigheid in het Nederlands. Soms gericht op mensen met Nederlands als moedertaal (NT1) en soms gericht op mensen die Nederlands als tweede taal willen leren (NT2). Vaak kennen enkele bibliotheekmedewerkers deze collectie goed. Voor overige front-office personeel of voor Taalhuismedewerkers is de collectie vaak onbekender. Advies geven kan dan lastig zijn.

Tijdens de training 'Wegwijs in de collectie' gaan we in op de collectie voor NT1 en NT2. Hoe kun jij je klant op een juiste manier adviseren, als je niet dagelijks met deze collectie werkt? Hoe kun je er snel wegwijs in raken? In de training maken de bibliotheekmedewerkers op een duidelijke en eenvoudige wijze kennis met de collectie NT1 en NT2 en leren zij hierbinnen hun weg vinden.

Praktische informatie

Doelgroep: front-office medewerkers Bibliotheek en medewerkers DigiTaalhuis*
Duur: 3 uur

Kosten: Elke Brabantse en Limburgse bibliotheek krijgt tenminste één training vergoed vanuit het Brabantse/Limburgse programma.
Utrechtse bibliotheken kunnen bij interesse contact opnemen met Marjan Middelkoop.
Overige aanvragen worden per bibliotheek bekeken.

*De training is niet bedoeld voor specialisten van de NT1 en NT2-collectie. 

Wil jij direct aan de slag?

Download dan de wegwijzer en de toelichting

De wegwijzer kun je volgen als er een taalleerder of taalmaatje aan de balie staat. De wegwijzer sluit helemaal aan op de landelijke afspraken als het om de collectie gaat. 
De wegwijzer en de daarbijhorende toelichting geven een mooie samenvatting van de training.  Ons advies is om de wegwijzer te gebruiken in combinatie met de training. Stap voor stap wordt tijdens de training uitgelegd aan de hand van de wegwijzer, hoe de collectie in elkaar zit.  

Het is geen makkelijke materie. Landelijk zijn er gelukkig al wat tools ontwikkeld om de collectie NT1/2 wat “grijpbaarder” te maken: 

Vragen over de training? Of de training afnemen? Neem contact op:
voor Brabant: Yvonne van den Berg
voor Limburg: Ivette Sprooten
voor Utrecht: Marjan Middelkoop
voor overige provincies: Margriet Meussen


<< Terug naar overzicht trainingen laaggeletterdheid