Datum

Nieuw in Brabant, en dan? 
Diana Banks aan het woord

Hoe is het om als niet-Nederlander naar Brabant te verhuizen? Waar loop je in het dagelijks leven tegenaan?

Het projectteam Versterken Taalvaardigheid zet zich in opdracht van de provincie Brabant in om taalvaardigheid in Brabant te bevorderen. Het project kreeg daarbij drie extra aandachtsgebieden van de provincie, waaronder 'Nieuwe Brabanders'. Nieuwe Brabanders zijn niet in Nederland geboren, ze zijn hier op latere leeftijd gekomen. Ze zijn hier om verschillende redenen, het gaat om expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten en statushouders. Als je niet in Brabant geboren bent en je wilt wel deel uitmaken van de samenleving, hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan?
We hebben enkele mensen geinterviewd. De komende weken publiceren we een portret. 

Ik kan niet anders praten en wil dat ook niet

Achttien jaar woont de Surinaamse Diana J. Banks (43) nu in Nederland. De taal is nooit een groot probleem geweest, maar echt integreren blijkt nog niet zo makkelijk. “Als je een kleurtje hebt, maken mensen je snel klein. Alsof je weinig capaciteiten hebt.” Ze liet het er niet bij zitten en klom uit een diep dal op tot succesvol ondernemer van Talitha Arise. Met deze stichting wil ze nieuwkomers inspireren en op weg helpen. 

Gezinshereniging was voor Diana de reden om naar Nederland te komen. “Mijn toenmalige man wilde graag in Europa wonen. Zelf was ik het liefst in Suriname gebleven.” In Nederland ging Diana journalistiek studeren om een Europees erkend diploma te krijgen, maar werd in die tijd zwanger van een tweede dochter. “Dat was ongepland, maar niet ongewenst. Helaas had ze complicaties bij de geboorte. Dat maakte het niet makkelijk.” 

Diana begon daarna opnieuw aan journalistiek en HRM en had toen de nodige diploma’s op zak. “Maar ook een gebroken relatie waardoor ik moest verhuizen. Zonder werk en met financiële problemen. Het waren helse jaren. Ik was goed opgeleid maar kon niet aan de bak komen. Omdat ik geen moeder ben die met een uitkering op de bank gaat zitten, ben ik toiletten gaan schoonmaken. Tegelijkertijd wist ik: ik wil meer en ik kan meer.” Bij sollicitaties maakte ze aparte dingen mee. “Ik mocht bijvoorbeeld komen als ik een Hollands accent kon aannemen. ‘Praten met hete aardappelen op de tong’, noemen we dat in Suriname. Ik kan niet anders praten dan ik doe en wil dat ook niet. Ik blijf graag bij mezelf.” 

Uiteindelijk kwam Diana in rustiger vaarwater. Achter de balie bij Veolia kwam ze weer onder de mensen en blikte terug op de helse periode. “Wat een reis had ik gemaakt! Ik wilde iets doen met mijn achtergrond en ervaringen en zo begon op 7 maart 2015 mijn nieuwe reis als ondernemer.” Via haar stichting Talitha Arise laat ze met rolmodellen zien hoe statushouders hun leven kunnen oppakken, vanuit het idee ‘als hij het kan, kan ik het ook!’ Ze maakte een documentaire, glossy magazine en tentoonstelling en werkt nu aan lesmateriaal voor trainingen. “Ik kan heel groot denken”, zegt ze lachend. 

Het project Versterken Taalvaardigheid van Cubiss is door Talitha Arise benaderd om te helpen bij Arise. Arise is een drieledig project dat de ervaringen van rolmodellen zodanig in beeld brengt, dat deze een inspiratiebron vormen voor nieuwkomers en migranten die nog niet zolang in Nederland wonen. Over Evelyne Segniagbeto is een prachtige documentaire gemaakt. In het magazine vind je meer bijzondere verhalen. Klik hier voor de documentaire en het magazine.

Tekst: Tefke van Dijk
Fotografie: Vincent Mol


Terug naar verzamelpagina

Naar overzicht Actueel en Blogs >>