Datum

Nieuw in Brabant, en dan? 
Evelyne Segniagbeto aan het woord

Hoe is het om als niet-Nederlander naar Brabant te verhuizen? Waar loop je in het dagelijks leven tegenaan?

Het projectteam Versterken Taalvaardigheid zet zich in opdracht van de provincie Brabant in om taalvaardigheid in Brabant te bevorderen. Het project kreeg daarbij drie extra aandachtsgebieden van de provincie, waaronder 'Nieuwe Brabanders'. Nieuwe Brabanders zijn niet in Nederland geboren, ze zijn hier op latere leeftijd gekomen. Ze zijn hier om verschillende redenen, het gaat om expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten en statushouders. Als je niet in Brabant geboren bent en je wilt wel deel uitmaken van de samenleving, hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan?
We hebben enkele mensen geinterviewd. De komende weken publiceren we een portret. 

"Ik wil de taal goed leren en baal als het niet goed gaat"

Na twee jaar stond Evelyne Segniagbeto (35) uit Togo er alleen voor met twee kleine kinderen. Vastberaden besloot ze in Nederland te blijven, voor de kinderen. Ze leerde de taal onder meer door kinderfilms te kijken en kinderboeken te lezen. Nu wil ze haar droom verwezenlijken: een schoonmaakbedrijf met begeleiding voor alleenstaande vrouwen. “Ik weet hoe moeilijk het kan zijn en wil ze helpen.” 

Bijna elf jaar woont Evelyne nu in Breda. Op haar 24ste kwam ze voor haar vriend naar Nederland vanuit Lomé, de hoofdstad van het Afrikaanse Togo. Helaas hield de relatie geen stand. Na twee jaar gingen ze uit elkaar. Evelyne was toen dertig weken zwanger van hun tweede zoon. “Op dat moment kon ik niet naar Togo vliegen. Met Frans, Engels, een paar woordjes Nederlands en gebaren probeerde ik me te redden in de vrouwenopvang. Dat was lastig communiceren.” 

Evelyne besloot voor haar kinderen in Nederland te blijven. “Ik ben alleen gekomen en zou teruggaan met twee kinderen. Dat is niet makkelijk.” Nu was het hier ook niet eenvoudig, want door de scheiding was ze haar verblijfsvergunning kwijt. “Gelukkig heb ik na een jaar een nieuwe vergunning gekregen en sinds 2012 heb ik de Nederlandse nationaliteit, net als mijn kinderen.” Prioriteit voor Eveline was het leren van de taal. “Voor alles heb je taal nodig. Dat merkte ik als jonge moeder in een vreemd land al bij de verloskundige en het consultatiebureau. Om dingen te regelen voor de kinderen, moet je Nederlands kennen. Taal is de basis om hier te kunnen wonen.” 

Zonder verblijfsvergunning had ze geen inburgeringscursus en daarom ging ze zelf aan de slag. “Ik ging naar bibliotheken voor kinderboeken en ik heb veel naar kinderfilms, Lingo en Jeugdjournaal gekeken. Dat is goed te begrijpen en dat heeft me geholpen. Om mijn uitspraak te verbeteren en van mijn Franse accent af te komen ben ik ook naar een logopediste gegaan. Ik wil de taal goed leren en baal als het niet goed gaat.” Evelyne droomt nu van een eigen schoonmaakbedrijf met flexibel werk voor alleenstaande vrouwen met kinderen. “Ik wil ze informeren over Nederlandse zaken en helpen met de taal. Wat je leert bij een inburgeringscursus is heel beperkt. Mijn eerste tip: ga naar een buurthuis en vraag naar een taalcursus.” 

Het project Versterken Taalvaardigheid van Cubiss is door Talitha Arise benaderd om te helpen bij Arise. Arise is een drieledig project dat de ervaringen van rolmodellen zodanig in beeld brengt, dat deze een inspiratiebron vormen voor nieuwkomers en migranten die nog niet zolang in Nederland wonen. Over Evelyne Segniagbeto is een prachtige documentaire gemaakt. In het magazine vind je meer bijzondere verhalen. Klik hier voor de documentaire en het magazine.

Tekst: Tefke van Dijk
Fotografie: Vincent Mol


Terug naar verzamelpagina

Naar overzicht Actueel en Blogs >>