15 mei 2017

Gericht aan de slag met laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid is niet alleen een probleem van grote steden in de Randstad. Ook in Limburg en Brabant komt laaggeletterdheid veel voor. Cubiss deed onderzoek naar de spreiding in wijken en kernen en helpt daarmee gemeentes om gericht met laaggeletterdheid aan de slag te gaan. Per provincie delen we een overzicht met de percentages laaggeletterden per gemeente én geven we een tweetal reacties op deze cijfers.

Limburg

“Meer dan één op de tien Limburgers heeft moeite met het lezen of schrijven van Nederlands”, zegt Ilse Lodewijks, Projectleider Participatie en Zelfredzaamheid bij Cubiss. Cubiss Limburg adviseert en ondersteunt bibliotheken bij hun activiteiten ter voorkoming en vermindering van laaggeletterdheid. De organisatie deed in alle Limburgse gemeentes de ‘Ken uw doelgroep’-analyse, die een beeld geeft van de spreiding van laaggeletterden binnen wijken en kernen. Ilse: “Het landelijk gemiddelde voor laaggeletterdheid is 11,9%. Limburg scoort dus relatief hoog met bijna 13%. Dat was al bekend, maar een analyse om erachter te komen waar de meeste laaggeletterden binnen een gemeente wonen, was nog nooit gedaan.” Lees het artikel Heerlen, Kerkrade, Venlo en Roermond laagst geletterde gemeentes van Limburg.

Noord-Brabant

Ilse Lodewijks geeft aan: “Brabant scoort als provincie relatief laag met ongeveer 10% laaggeletterden. Maar dit percentage betekent toch dat 1 op de 10 Brabanders moeite heeft met het lezen of schrijven van Nederlands. En in sommige gemeentes ligt het percentage flink hoger, tot wel 16% en meer in bijvoorbeeld Best, Oirschot en Gemert-Bakel.” Lees het artikel Laaggeletterheid in Brabant meer dan grotestedenproblematiek.

Ken uw doelgroep in de pers

Lees in onderstaande persberichten over de ervaringen van verschillende organisaties met Ken uw doelgroep:

 

 

Meer weten?
Neem contact op met:

Ontvang deze download

Wil je deze download ontvangen, laat dan hieronder je gegevens achter.