Taal op het werk

In Noord-Brabant zijn bijna 100.000 werknemers laaggeletterd. Deze mensen hebben grote moeite met lezen, rekenen en computeren. Vaardigheden die je nodig hebt om volwaardig deel te nemen op het werk én aan de samenleving!  Alarmerende cijfers, die ook voor werkgevers voelbaar zijn: een hoog ziekteverzuim, lagere productiviteit en meer ongelukken op de werkvloer.

Cubiss heeft de afgelopen jaren werkgevers in Brabant bewust van dit onzichtbaar probleem dat ook bij hen op de werkvloer speelt. Het project Versterken taalvaardigheid is in december 2020 afgesloten, maar dat wil niet zeggen dat de klus geklaard is. Er is nog steeds werk aan de winkel!
Met de producten die hieronder worden genoemd kunnen werkgevers aan de slag met Taal op het werk.

 

Over laaggeletterdheid

klein_TOHW.jpg

Magazine Taal op het Werk

Bijna 100.000 werknemers zijn laaggeletterd. Alarmerende cijfers, die ook voor werkgevers voelbaar zijn. Gezamenlijk kunnen we dit voorkomen, maar hoe pak je dit aan? In het magazine Taal op het Werk delen we onder andere ervaringen en tips van werkgevers, stappenplannen en een webinar: alle informatie om zelf aan de slag te gaan! 

Ga naar het magazine >>

klein_Webinar tekening.png

Webinar Taal op het Werk

Cubiss heeft een webinar gemaakt voor werkgevers. In een twintigtal minuten nemen we je mee in de wereld van laaggeletterdheid. Je krijgt antwoord op vragen zoals Wat is laaggeletterdheid? Waarom is taal belangrijk voor bedrijf en werknemers? Hoe herken je het bij je medewerkers? En wat kan jij doen als leidinggevende? Wat is het resultaat na een taaltraining op de medewerkers?

Naar het webinar >>

klein_armib 3.png

Arbeidsmarktregio's in beeld

Veel Nederlanders beschikken over onvoldoende basisvaardigheden om (volwaardig) te kunnen deelnemen aan deze huidige samenleving. We bekeken per Brabantse arbeidsmarktregio naar burgers die over onvoldoende taal-, digitale, gezondheids- en financiële vaardigheden beschikken. Om hoeveel mensen gaat het? Wie zijn het, welke leeftijd en achtergrond kenmerkt hen? Waar wonen ze? 

Ga naar de rapportages >> 

klein_digitaalexpeditie kluis.jpg

DigiTaalexpeditie

Door het spelen van de DigiTaalexpeditie creëer je bewustzijn bij mensen over de problematiek van laaggeletterdheid. Dit spel is gemaakt om iedereen te laten ervaren hoe een dag anders kan zijn als je laaggeletterd bent. Je kunt het op je eigendevices spelen.
De DigiTaalexpeditie is bedoeld om collega's bewust te maken van de problematiek waar hun collega's of cliënten dagelijks mee te maken hebben.

Speel de DigiTaalexpeditie >>

Trends en ontwikkelingen

Aan de hand van deskresearch zijn relevante trends en ontwikkelingen in kaart gebracht voor het thema Taal op het werk. 

De vraag die centraal stond was: welke veranderingen en uitdagingen met betrekking tot de genoemde thema’s kunnen we de komende
jaren verwachten en wat betekent dat voor het welzijn en welbevinden van de verschillende Brabantse doelgroepen.

Bekijk de analyse >>

visueeltjes_cubiss_pagina03.pngQuickscan Taalvaardigheid op de werkvloer

Ben jij nieuwsgierig hoe het ervoor staat met de taalvaardigheid van jouw medewerkers?  Deze quickscan is bedoeld voor teamleiders en hr-managers die leidinggeven aan veelal lager opgeleide medewerkers. De tool geeft een globaal beeld van het taal- en digitaal niveau van je medewerkers.

Vul nu de quickscan in. Het duurt slechts 3 minuten.

klein_factsheet taal op het werk.png

Factsheet taal op het werk

Deze factsheet legt kort en duidelijk uit wat laaggeletterdheid betekent op het werk. Bekijk de achterkant, daar staan quotes van bedrijven in Brabant die al aan de slag zijn met taal op het werk.

Bekijk de factsheet >>

 

klein_research.png

Rapport Spreiding laaggeletterdheid | 2019

Onderzoek laat zien dat veel laagopgeleide medewerkers het minimale taalniveau niet beheersen. Schoonmakers zijn de allergrootste groep, gevolgd door hulpkrachten in de bous.

Lees het volledige onderzoek >>

klein_best practices.jpg

Best practises

Aan de slag gaan met taal op het werk is lastig. Gelukkig heeft Cubiss een aantal bedrijven die al bezig met taal voor u verzameld. Laat deze voorbeelden u inspireren en motiveren.

Ga naar de best practises >>

klein_tips algemeen 2.jpg

5 tips voor bedrijven

De kans is groot dat ook in uw bedrijf iemand werkt die veel moeite heeft met lezen of computeren. Maar hoe herkent u deze werknemers?  Werkgeversorganisatie VNO-NCW geeft u 5 tips.

Ga naar de tips >>

klein_video uitzending.jpg

Nieuwsuur-uitzending

Een groeiende groep jongeren verlaat school laaggeletterd. De Nieuwsuur-uitzending gaf aandacht aan laaggeletterdheid bij jongeren. 

Bekijk de Nieuwsuur-uitzending >> 

 

Ferry_Westerbrink.jpgTaalambassadeurs

Hoe is het om laaggeletterd te zijn? Waar loop je in het dagelijks leven tegen aan?

Taalambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen. Zij werken met laaggeletterden of waren zelf laaggeletterd en weten als geen ander hoe belangrijk taal is om mee te komen in de samenleving. 

Al hun bijzondere verhalen zijn gebundeld in een boekje

Medeklinkers.jpgMiniserie Medeklinkers

Medeklinkers is een kort programma van 3 afleveringen bij Omroep Tilburg. Het programma gaat over laaggeletterdheid in de regio Tilburg. De serie laat een reeks portretten zien van mensen uit Tilburg en omgeving die hun lees- en schrijfniveau verbeteren. 

Bekijk de drie afleveringen.

Asia Pelka - Vincent Moll klein.jpgNieuwe Brabanders

Nieuwe Brabanders zijn niet in Nederland geboren, maar hier op latere leeftijd gekomen. De expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten, statushouders zijn hier om verschillende redenen. We hebben enkele Nieuwe Brabanders geïnterviewd en hun verhalen gebundeld in een portrettenreeks. Ook zijn er drie filmpjes opgenomen waarin tien Nieuwe Brabanders (statushouders en expats) de hoofdrol spelen. 

Bekijk het boekje en de gefilmde interviews.

Onderzoek naar laaggeletterdheid

klein_onderzoek taal.jpgLaaggeletterdheid onder Brabanders

Naar het onderzoek naar taal >>

 

 

 

 

 

 

Slim om te investeren in taalvaardigheid

Samen met verschillende organisaties helpt Cubiss werkgevers in Brabant bij het verbeteren van de taalvaardigheid van hun personeel. Hier een kort filmpje over het belang van aandacht voor taal op het werk.

Meer informatie?

Meer weten over taal op het werk? Neem contact op met Marjan Middelkoop.