Training: Wegwijs in de collectie NT1 en NT2

Bijna alle bibliotheken beschikken over een collectie boeken en andere media rond het ontwikkelen van lees- en schrijfvaardigheid in het Nederlands. Meestal zijn er wel één of twee bibliotheekmedewerkers die goed op de hoogte zijn van de collectie. Maar wat als die ene specialist niet aanwezig is. 

De collectie boeken en andere media van de bibliotheek is groot. Tot deze grote collectie behoren ook materialen rond lees- en schrijfvaardigheid in het Nederlands. Soms gericht op mensen met Nederlands als moedertaal (NT1) en soms gericht op mensen die Nederlands als tweede taal willen leren (NT2). Vaak kennen enkele bibliotheekmedewekers deze collectie goed. Voor overige front-office personeel of voor Taalhuismedewerkers is de collectie vaak onbekender. Advies geven kan dan lastig zijn.

Tijdens de training 'Wegwijs in de collectie' gaan we in op de collectie voor NT1 en NT2. Hoe kun jij je klant op een juiste manier adviseren, als je niet dagelijks met deze collectie werkt? Hoe kun je er snel wegwijs in raken? In de training maken de bibliotheekmedewerkers op een duidelijke en eenvoudige wijze kennis met de collectie NT1 en NT2 en leren zij hierbinnen hun weg vinden.

 

Praktische informatie

Doelgroep: front-offcie medewekers bibliotheek en medewerkers Taalhuis*
Duur: 3 uur
Kosten: gesubsidieerd vanuit provinciale programma voor Brabant en Limburg

*De training is niet voor specialisten van de NT1 en NT2 collectie. 

Wil jij direct aan de slag?

Download dan de wegwijzer en de toelichting

De wegwijzer kun je volgen als er een taalleerder of taalmaatje aan de balie staat. De wegwijzer sluit helemaal aan op de landelijke afspraken als het om de collectie gaat. 
De wegwijzer en de daarbijhorende toelichting geven een mooie samenvatting van de training.  Ons advies is om de wegwijzer te gebruiken in combinatie met de training. Stap voor stap wordt tijdens de training uitgelegd aan de hand van de wegwijzer, hoe de collectie in elkaar zit.  

Het is geen makkelijke materie. Landelijk zijn er gelukkig al wat tools ontwikkeld om de collectie NT1/2 wat “grijpbaarder” te maken: 

Meer informatie?

Vragen over de training? Of de training afnemen? Neem contact op met:

Voor provincie Brabant Marjan Middelkoop, via m.middelkoop@cubiss.nl.
Voor provincie Limburg Ivette Sprooten, via i.sprooten@cubiss.nl 
Voor overige provincies Sheila Schuijffel.


<< Terug naar overzicht trainingen laaggeletterdheid Brabant

<< Terug naar overzicht trainingen laaggeletterdheid Limburg

Meer weten?
Neem contact op met: