18 november 2019
/
Overige

Terugblik Co-Lab 2019

Op 14 november 2019 maakten we een inspirerende reis langs bibliotheekinnovaties in Limburg en Brabant. Bibliotheken en hun partners lieten in deelsessies zien wat ze het afgelopen jaar hebben gedaan. De reis gemist, of wil je hem nog eens herbeleven? Hier vind je alle informatie van Co-Lab 2019 op een rij.

Klik hier voor Co-Lab in beeld:

pllatjescolab.PNG

Impact

Deze sessie bestond uit een speciaal journaal over impact. Deels live en deels vanaf locatie. Wat is impact en wat doen we in de bibliotheeksector al op dit vlak?  Vier bibliotheken deelden hun ervaring.  Meer weten? Cubiss maakte een handige impact toolkit waar je uit kunt putten. 

Naar de impact toolkit >>

co-lab 8.jpg
Frisse Denkkracht

In iedere bibliotheek spelen vraagstukken waar geen gemakkelijk antwoord op is.  Met dit soort vraagstukken gingen we in 2019 aan de slag. Samen met studenten, ondernemers en medewerkers van de bibliotheek kwamen we dankzij innovatieve technieken op onverwachte oplossingen. 

co-lab 6.jpg
Data en ethiek

Bibliotheken verzamelen veel klantdata. Wat kun je daar allemaal mee? En moet je dat wel willen? Deze discussie werd gevoerd tijdens de deelsessie over data en ethiek.

Lees meer over data onderzoek in bibliotheken >>

co-lab 3.jpg
Werkgeverschap

Verschillende generaties hebben verschillenden wensen en verwachtingen in hun werk.  Om meer begrip voor elkaar te krijgen is het belangrijk om hierover te praten. 

Young professionals in de bibliotheek >>

co-lab 2.jpg
Leiderschap in een lerend netwerk

Wat voor een soort leiderschap heb je nodig in een netwerk(organisatie)? Met die vraag gingen de deelnemers van deze sessie aan de slag. Ze moesten hiervoor elkaar als netwerk gebruiken en konden een externe hulplijn inschakelen.

Bekijk het artikel over netwerkleiderschap >>

Experiment en inspiratie

Naast de deelsessies kon er ook een ritje gemaakt worden op de Luisterfiets. Dit innovatieve project koppelt bewegen en taal aan elkaar. De Luisterfiets is een fiets op een standaard met daarop een tablet gemonteerd. Op de tablet staan geselecteerde thema's en boekfragmenten. Wel blijven fietsen! Zo kun je de audiofragmenten horen. 

Meer over de Luisterfiets >>

luisterfiets.png

In de publicatie Leren door te camoufleren lees je alles over indirect leren.  Zo ontdek je hoe je camouflage-activiteiten in jouw bibliotheek kunt inzetten om verschillende doelgroepen indirect kennis en vaardigheden bij te brengen. 

Naar de publicatie Leren door te camoufleren >>

Camouflage-Cover.gif