10 november 2020
/
Oplossingen

BoekStartTrommel!

In 2019 zijn we gestart met een aantal initiatieven binnen de Gezinsaanpak. Eén ervan is de BoekStartTrommel; een broodtrommel, gevuld met  allerlei leuke materialen voor tweejarigen en hun ouders.

Negen Limburgse en acht Brabantse bibliotheken hebben in 2019 en 2020 een aantal BoekStartTrommels gekregen. Ze hebben deze op verschillende manieren en locaties aan tweejarigen aangeboden: direct en indirect. Iedere bibliotheek geeft op een eigen (creatieve) manier invulling aan het traject, want met de coronamaatregelen is het contact met ouders en samenwerkingspartners niet vanzelfsprekend. 

Wat is de BoekStartTrommel?

Boekstarttrommel inhoud.jpg

De BoekStartTrommel is een broodtrommel, gevuld met voorleesmateriaal voor tweejarigen, tips over voorlezen en informatie over de bibliotheek; gericht op ouders van jonge kinderen. De trommels kunnen door ouders en hun kind(eren) van rond de twee jaar bij de bibliotheek - of bij een andere geschikte locatie - worden afgehaald. Net als bij het bekende koffertje gebeurt dit op vertoon van een tegoedbon. Hoé deze tegoedbonnen bij de gewenste doelgroep terechtkomen, bepalen de uitdelende bibliotheken zelf.

Wat doen Limburgse biebs met de trommel?

In Limburg zijn veel mooie dingen gebeurd rondom de BoekStartTrommels. In 2019 heeft SCHUNCK samen met Peuteropvang Heerlen en Cubiss een mooi traject uitgevoerd. Bibliotheek Landgraaf-Onderbanken slaat de handen ineen met de gemeente, het consultatiebureau en de peuteropvang. Lees het interview met tips van Linda en het verslag.

Wat doen Brabantse biebs met de trommel?

In het voorjaar van 2020 is Cubiss Brabant gestart met een Brabantse pilot rondom de BoekStartTrommel. In dit artikel vertellen we alles over hoe de pilot in Brabant in coronatijd – is ervaren. 

Meer weten?

Neem contact op met Hannah Schouten.