11 november 2020

BoekStartTrommels in Limburg

Vijf Limburgse bibliotheken zijn in 2020 aan de slag gegaan met de BoekStartTrommel: een mooi initiatief binnen de gezinsaanpak om ouders te wijzen op het belang van (voor)lezen. Ieder op een eigen (creatieve) manier, want met de huidige maatregelen is het contact met ouders en samenwerkingspartners niet altijd vanzelfsprekend. 

Bibliotheek Landgraaf-Onderbanken slaat de handen ineen met gemeente, consultatiebureau en peuteropvang. De BoekStartTrommel maakt hier onderdeel uit van een gezamenlijke werkwijze. Op drie contactmomenten met ouders van jonge kinderen is er aandacht voor lezen en leesplezier:

  • als de baby drie maanden oud is, is er het Boekstartkoffertje
  • is de baby 14 maanden, dan is er een tasje met een boek beschikbaar
  • bij de intake bij de vve-peuteropvang ontvangen de peuters een rugzak met daarin de BoekStartTrommel en een prentenboek.

Er is bewust gekozen voor uitreiking op locatie om de ouders via bekende contacten te benaderen. De leidsters geven een toelichting op de inhoud van de trommel en de bibliotheek. Bovendien stimuleren ze ouders om met de voucher hun kind lid maken van de bieb.

Zowel de ouders als de samenwerkingspartners zijn erg enthousiast! Er is nu al vraag naar meer BoekStartTrommels. De verwachting is dat de BoekDtartTrommel een blijver gaat zijn in Landgraaf-Onderbanken. 

SCHUNCK

SCHUNCK heeft samen met Peuteropvang Heerlen en Cubiss een traject rondom gezinsaanpak uitgevoerd. De BoekStartTrommel is hier onderdeel van. We stelden Linda Wings, coördinator taal- en leesbevordering bij SCHUNCK Bibliotheek, enkele vragen hierover. Lees hier het interview en de tips die Linda geeft.

Het mooie is, dat het niet bleef bij het ontbijt en het uitdelen van de BoekStartTrommel. De ouders hebben ook de cursus Snuffelen aan voorlezen gevolgd. Zo hebben we vier contactmomenten met de ouders gehad. Er zijn in totaal 20 ouders enthousiast gemaakt over onze bibliotheek, de collectie en haar activiteiten. Ouders weten de bieb te vinden, sámen met hun kinderen. Prachtig resultaat. (Linda Wings)

Meer informatie

Algemene informatie over de BoekStartTrommel
Informatie over de BoekStartTrommel in Brabant.
Meer weten? Neem contact op met Hannah Schouten, adviseur bij Cubiss.

Meer weten?
Neem contact op met: