02 april 2020

Leesplezier stimuleren, ook in het weekend!

Boekentips én boeken voor jongeren van de Tilburgse Weekendschool

Het project Versterken taalvaardigheid richt zich op het bestrijden én voorkomen van laaggeletterdheid. Onlangs kwam hierdoor een mooie samenwerking tot stand met de IMC Weekendschool van Tilburg. 

Kennismaken met beroepen op de Weekendschool

Op de Weekendschool ontmoeten jongeren, in de leeftijd van 10 tot 14 jaar, iedere zondag bevlogen professionals (op vrijwillige basis). Deze professionals komen iets vertellen over hun beroep. Uiteraard gaan de leerlingen ook zelf aaan de slag. Soms in de klas, maar ook regelmatig op locatie, bijvoorbeeld tijdens excursies bij rechtbank, bouwplaats of het ziekenhuis. Op deze manier maken de jongeren kennis met verschillende vakgebieden, zoals recht, architectuur, filosofie, ondernemen, journalistiek of geneeskunde.

Leestips op thema basis

De samenwerking tussen de Weekendschool en Cubiss gaat in op lezen. Voor vier van de bovenstaande vakgebieden (ofwel thema's) zijn er leuke lijstjes ontwikkeld met tips om te lezen, kijken of zoeken op het web. De Weekendschool heeft van elk boek op de lijst een exemplaar ontvangen. Zo maken we de drempel om te gaan lezen zo laag mogelijk. Goswin Konings, adviseur bij Cubiss legt uit: "De jongeren worden tijdens de lesdagen enthousiast gemaakt voor een bepaald vakgebied. Door ze tips te geven die hier goed bij aansluiten, willen we ze vereleiden om door te lezen en kijken. Zo komen ze nóg meer te weten!".

De leestips zijn telkens een combinatie van informatieve boeken en leesboeken waarin hetzelfde thema een rol speelt. Bij het thema recht bestonden de tips uit De zweetvoetenman, De gevangenisfamilie van Perry T. Cook, Wie heeft het gedaan? en Beroep on der de loep.

De tips sluiten heel goed aan bij onze leerlingen en bieden de docenten ook inspiratie voor de lessen

 

De meerwaarde van de leestips 

Chantal van Rijswijk, locatiemanager Weekendschool Tilburg, is ook enthousiast over het project. "De tips sluiten heel goed aan bij onze leerlingen en bieden de docenten ook inspiratie voor de lessen."

Het project is gestart met test bij twee thema's. Hieruit bleek dat het van meerwaarde is als de docent de leerling individueel een boek aanraad, naast de algemene introductie. Bij de uitwerking van de volgende thema's wordt deze bevinding natuurlijk meegenomen. 

Meer informatie

Werk je als bibliotheek graag samen met de lokale vestiging van de Weekendschool en wil je tips toegestuurd krijgen? Neem dan contact op met José Peijen of Mirjan Albers

Meer weten?
Neem contact op met: