20 september 2018

Week van de Alfabetisering

Tijdens de week van de Alfabetisering (3 tot en met 9 september) wordt landelijk aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid.

Taalexpeditie - Brabant

Brabantse bibliotheken hebben tijdens de WvdA de Cubiss Taalexpeditie ingezet. Deze escaperoom is door Locks & Keys en Cubiss ontwikkeld. Bezoekers kregen 10 minuten om de code te kraken, zo kregen ze op een speelse manier informatie over laaggeletterdheid aangeboden. De Taalexpeditie was in Veldhoven,  Son, Heeze, Goirle, Made  en Waalwijk. Er was grote interesse, ook van wethouders!

"Wat waren we gisteren weer blij met de escaperoom en alle aandacht die we kregen in het winkelcentrum. Topactie, dankzij Cubiss!" 
Rob Smetsers, adviseur sociaal domein bibliotheek Veldhoven

Het Eindhovens Dagblad heeft een mooi artikel geschreven over de Taalexpeditie.

De Liedjeskast - Limburg

Voor de Week van de Alfabetisering is rondom het taalprogramma De Liedjeskast door Cubiss Limburg een ondersteuningspakket uitgewerkt aan de hand van de wensen die door afgevaardigden van een drietal Limburgse bibliotheken in kaart zijn gebracht. De Liedjeskast is een vrolijk taalprogramma waarbij je zingend Nederlands leert samen met allerlei topartiesten, zoals Frans Duijts, Guus Meeuwis, Bennie Jolink en nog vele anderen. 

Hans Teunissen.jpg"De Liedjeskast is het middel om tijdens de Week van de Alfabetisering, maar ook daarna, in te zetten om laaggeletterden te bereiken en om professionals bewust te maken van deze problematiek”, aldus gedeputeerde Hans Teunissen. 
Op donderdag 6 september bezocht gedeputeerde Hans Teunissen bibliotheek Meerssen voor de feestelijke opening van het nieuwe digiTAALhuis. De muzikanten Gé Reinders en Suzan Seegers vergezelden hem daarbij. Zij zongen liedjes uit de Liedjeskast. 

Voor meer informatie over De Liedjeskast, de reactie van provincie Limburg en het filmpje dat gedeputeerde Hans Teunissen maakte, klik hier.
MeerVandaag maakte een leuke reportage over de liedjeskast en de opening van het digiTAALhuis in Meerssen. Leudal nieuws.nl gebruikte het filmpje van de gedeputeerde en plaatste er tekst bij.

Letterliefde in Parkstad - Limburg

In de Week van de Alfabetisering lanceerde de Heerlense burgemeester Emile Roemer de website Letterliefde in Parkstad van het Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad. De website www.letterliefdeparkstad.nl, bijbehorende filmpjes en campagne zijn de concrete resultaten die het Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad – met behulp van subsidie van Tel mee met Taal – heeft verwezenlijkt. Bekijk hier het persbericht.
Een van de taalambassadeurs was aanwezig bij RTL Late Night. Rogér Breemen vertelt dat leren lezen zijn leven totaal veranderd heeft. Beluister hier zijn bijzondere verhaal.

TaalHeldenfeest Brabant

taalheldenfeest.jpgHet zijn allemaal helden, de mensen die zich jarenlang inzetten om mensen in Nederland geletterd te maken. Op een drukbezochte bijeenkomst stonden 6 september de Brabantse TaalHelden centraal. Het was een gezellige middag met veel lof voor alle Brabantse taalvrijwilligers, respect voor de taalleerders en natuurlijk speciale aandacht voor de vier Brabantse TaalHelden van 2018! Wim Sabel is gekozen als Brabantse TaalHeld in de categorie ‘Taalcursist’. 
Shirley Binda uit Breda is gekozen als TaalHeld in de categorie ‘Taalbegeleider’. 
Margriet Swinkels van de LEVgroep en Gerard Suijkerbuijk van het Kellebeek-college zijn beide gekozen als TaalHeld in de categorie ‘Bruggenbouwer’. 

Gerard Suijkerbuijk, genomineerd Bruggenbouwer: “Wat je niet alleen kunt, moet je samen doen."  Lees hier het verslag.

Het Brabants Dagblad heeft een artikel geschreven over winnaar Brabantse Taalheld Wim Sabel. Bekijk in dit filmpje hoe het held-tapijt (zie foto) tot stand kwam.

TaalHelden Limburg

In Venray (in het Theehuis in het prachtige Odapark) werden de nieuwe TaalHelden voor Limburg gekozen.  We stellen de nieuwe Limburgse TaalHelden graag voor:
Jos Jacobs is gekozen als Limburgse TaalHeld in de categorie ‘Taalcursist’. in de categorie taalcursist, Robert Doyen werd gekozen als Limburgse TaalHeld in de categorie ‘Bruggenbouwer’ en Heleen van Otterloo is gekozen als Limburgse TaalHeld in de categorie ‘Taalbegeleider’. Uit deze provinciale TaalHelden worden in januari 2019 drie landelijke TaalHelden verkozen. 

Merlijn Huntjens, stadsdichter van Heerlen, dichtte de bijeenkomst kundig aan elkaar.

De Stemming - Limburg

Dit radioprogramma van L1mburg heeft op zondag 9 september een reportage uitgezonden met o.a. de vraag: Waarom is laaggeletterdheid zo'n hardnekkig probleem? Ivette Sprooten, de kersverse kwartiermaker laaggeletterdheid van de Provincie én TaalHeld Bruggenbouwer 2017 én adviseur bij Cubiss werd geïnterviewd. Zij nam taalambassadeur Rogér Breemen mee.  Luister naar de uitzending.

Kwartiermaker - Limburg

Provincie Limburg heeft Ivette Sprooten, adviseur Cubiss, als kwartiermaker aangesteld om actie te ondernemen voor de alfabetisering van Limburg. Ivette Sprooten gaat functioneren als aanjager en deskundige op het gebied van alfabetisering. Ze is er om organisaties, gemeenten en mensen die op zoek zijn naar initiatieven om van  laaggeletterdheid naar geletterd te komen, kennis te laten maken met elkaars projecten. Organisaties en gemeenten hebben om zo´n functie gevraagd omdat ze van elkaars initiatieven willen leren. Verder ontsluit en toetst ze financiële mogelijkheden om initiatieven verder te helpen.
Ivette Sprooten: “Samenwerken aan laaggeletterdheid zet meer zoden aan de dijk. Door slimme en doeltreffende verbindingen tussen organisaties te maken kan deze problematiek optimaal  en breed worden aangepakt. We kunnen samen aan de slag !” De kwartiermaker werkt in opdracht van de Provincie Limburg. Lees hier het persbericht.

Cijfers en feiten

Wist je dat er circa 740.000 laaggeletterde werknemers in Nederland zijn? En dat 17,9% van de 15-jarigen risico loopt om laaggeletterd te worden? Zomaar een greep uit de feiten en cijfers over laaggeletterdheid in Nederland. Stichting Lezen & Schrijven heeft de invloed van lage basisvaardigheden op deelname aan de maatschappij in kaart gebracht. 

Webinar

De KB | Nationale bibliotheek start een proef met online seminars voor medewerkers van de openbare bibliotheek. Het eerste webinar staat gepland op dinsdag 2 oktober van 14.00 uur tot 14.30 uur en gaat over het bereiken van Nederlandstalige laaggeletterden (NT1’ers). Voor meer informatie, klik hier.

Zo zetten we laaggeletterdheid op de kaart.