Datum

Nieuw in Brabant, en dan? 
Adel Edriss aan het woord

Hoe is het om als niet-Nederlander naar Brabant te verhuizen? Waar loop je in het dagelijks leven tegenaan?

Het projectteam Versterken Taalvaardigheid zet zich in opdracht van de provincie Brabant in om taalvaardigheid in Brabant te bevorderen. Het project kreeg daarbij drie extra aandachtsgebieden van de provincie, waaronder 'Nieuwe Brabanders'. Nieuwe Brabanders zijn niet in Nederland geboren, ze zijn hier op latere leeftijd gekomen. Ze zijn hier om verschillende redenen, het gaat om expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten en statushouders. Als je niet in Brabant geboren bent en je wilt wel deel uitmaken van de samenleving, hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan?
We hebben enkele mensen geinterviewd. De komende weken publiceren we een portret. 

Bijna driekwart jaar volgt Adel Edriss (25) nu Nederlandse les. In het begin vond hij het moeilijk maar het gaat beter en hij wil de taal graag leren. Toen hij in 2015 vanuit Soedan naar Nederland kwam, kon hij zich goed redden met Engels maar dat wil hij niet meer. “Engels is makkelijker voor mij, maar Nederlands praten is belangrijk. Als ik hier wil wonen, moet ik Nederlands leren.” 

In Soedan kreeg hij Engels op de basisschool en hij spreekt nu vier talen: Arabisch, een lokale Soedanese taal, Engels en een beetje Nederlands. Met een Soedanees middelbareschooldiploma op zak pakt hij hier in Nederland alles aan. Zo heeft hij bij de voedselbank gewerkt en in een verzorgingshuis. “Ik deed daar van alles, van opruimen tot technische dingen als een lamp ophangen. Het contact met de mensen was leuk, ik kon goed met ze praten en mijn Nederlands oefenen.” 

Het liefst gaat hij nu een techniekopleiding doen. “Techniek vond ik als kind al interessant. Als er iets kapot is, wil ik dat repareren. Dat zou ik later ook willen doen.” De Nederlandse lessen gaan goed, maar vooral veel praten helpt. Tot zijn spijt heeft hij nog geen Nederlandse vrienden. “Ik woon in Gilze in een project met andere mensen uit het buitenland, zoals Syrië of Palestina. Veel van hen praten Arabisch, maar ik zou liever Nederlands praten.” 

Het is moeilijk als je niet goed Nederlands spreekt 

Op de taallessen is er niet veel contact tussen de cursisten en om zijn Nederlands te oefenen wil Adel meer Nederlandse mensen leren kennen. “Nederlanders hebben graag contact maar vriendschap is moeilijk”, zegt hij. “Dat heeft te maken met taal. Het is moeilijk als je niet goed Nederlands spreekt. Daarom wil ik nu snel Nederlands leren. Ook om een opleiding te doen en daarna te gaan werken. Dan krijg je ook meer contact met mensen.” 

Hobby’s heeft hij genoeg. “Ik zou graag voetballen, maar het is niet makkelijk om een team of club te vinden”, vertelt hij. “Ook zou ik iets in reclame en promotie willen doen. Ik ben goed met sociale media en gebruik Facebook veel voor contact met mensen. Het lijkt me leuk om als regisseur aan theaterproducties of filmpjes te werken.” Maar eerst hoopt hij volgend jaar zijn Nederlandse cursus af te ronden zodat hij kan starten met een opleiding. 

Tekst: Tefke van Dijk
Fotografie: Vincent Mol


Terug naar verzamelpagina

Naar overzicht Actueel en Blogs >>