Datum

Nieuw in Brabant, en dan? 
Abd Alwahed aan het woord

Hoe is het om als niet-Nederlander naar Brabant te verhuizen? Waar loop je in het dagelijks leven tegenaan?

Het projectteam Versterken Taalvaardigheid zet zich in opdracht van de provincie Brabant in om taalvaardigheid in Brabant te bevorderen. Het project kreeg daarbij drie extra aandachtsgebieden van de provincie, waaronder 'Nieuwe Brabanders'. Nieuwe Brabanders zijn niet in Nederland geboren, ze zijn hier op latere leeftijd gekomen. Ze zijn hier om verschillende redenen, het gaat om expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten en statushouders. Als je niet in Brabant geboren bent en je wilt wel deel uitmaken van de samenleving, hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan?
We hebben enkele mensen geinterviewd. De komende weken publiceren we een portret. 

‘Je kunt alles leren, als je maar in jezelf gelooft’ 

Twaalf dagen zat Abd Alwahed (39) op zee toen hij na zijn vlucht uit Syrië niet verder kwam in Libanon en Egypte. Twee boten met ieder 350 en 200 vluchtelingen. “Normaal zouden we er vier dagen over doen. Ik was ontzettend blij toen we aankwamen in Italië.” Abd ging naar Nederland, om hier zijn grote droom te verwezenlijken: kunstenaar worden. “Daar droomde ik als kind al van maar mijn vader vond dat geen goed beroep.” Hij leerde Nederlands en zijn carrière als kunstschilder nam een vlucht. 

Nadat zijn vader was overleden, kreeg Abd als oudste zoon de verantwoordelijkheid voor zijn moeder, twee broers en zusje. Hij werkte in de winkel van zijn vader, met gordijnen en meubels. Tot hij moest vluchten voor de oorlog in zijn land. Nu woont hij vier jaar in Tilburg. Hij heeft meerdere tentoonstellingen gehad en deed mee aan het televisieprogramma Project Rembrandt, waar hij eindigde bij de beste twintig schilders. “Rembrandt is een van mijn favoriete schilders”, zegt hij. “Samen met Vincent van Gogh.” 

In het begin kon hij zich goed redden met Engels, maar na drie jaar moest hij voldoende Nederlands kennen voor zijn inburgering. Abd ging een jaar naar school en leerde vooral veel door de tekenlessen die hij geeft. “Hoe meer contact met mensen, hoe sneller je de taal leert. Mijn advies: ga naar de bibliotheek en praat met mensen. Je moet niet bang zijn om fouten te maken. Nederlands is een moeilijke taal, maar ik wil het graag leren en het gaat vanzelf als je het graag wil. Je kunt alles leren, als je maar in jezelf gelooft.” 

Abd heeft veel meegemaakt op zijn vlucht en leerde daar veel van. “Je kunt je weg niet kiezen in het leven, maar je kunt wel bepalen hoe je over die weg gaat. Ik zie mezelf als een kraai, een vogel die ik ook vaak schilder. Mensen hebben vaak negatieve ideeën over kraaien, terwijl het hele mooie, slimme en lieve vogels zijn. De vogel staat voor mij ook voor vrijheid, hoewel mijn vrijheid beperkt is. Ik kan nu bijvoorbeeld niet naar mijn familie. Mijn reis heeft me sterker gemaakt. Ik leef nu mijn droom.” 

Tekst: Tefke van Dijk
Fotografie: Vincent Moll


Terug naar verzamelpagina

Naar overzicht Actueel en Blogs >>