Datum

Media Ukkie Dagen - Swipe, stap, sprong
25 mrt t/m 1 apr 2022

Tablets, smartphones en tv’s hebben een grote aantrekkingskracht op de allerkleinsten. Binnen een klik bevinden ze zich in een andere wereld. Kinderen beleven hier veel plezier aan en het geeft ouders af en toe een moment voor zichzelf. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om hier wijs mee om te gaan en begeleiding van ouders en verzorgers is nodig.

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 25 maart t/m 1 april 2022 wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Bibliotheken spelen een belangrijke rol om ouders en opvoeders te helpen met vragen, zoals: kun je een kind alleen met een tablet, tv, smartphone of boekje laten spelen of is samen beter? Hoe begeleid je een kind stap voor stap in de ‘digitale wereld’? Hoe zet je media in, zodat een kind er ook iets van leert en sprongen maakt? En hoe maak je keuzes die aansluiten op de ontwikkeling van het kind?

Kom in actie!

Kom ook in actie en sluit met jouw bibliotheek aan bij de Media Ukkie Dagen en organiseer een voorleesuurtje, een media-speelochtend, een informatiebijeenkomst of ga op een andere manier aan de slag met het onderwerp.

Webinar

Om bibliotheken te helpen om tijdens de campagne op een gemakkelijke manier een online activiteit aan te bieden voor ouders, organiseren KB, Netwerk Mediawijsheid en Cubiss een landelijk webinar voor ouders op maandagavond 28 maart van 20.00 - 21.00 uur. Bibliotheken kunnen dit webinar aanbieden aan ouders in hun werkgebied. Meer informatie en tools, waarin ook specifiek aandacht is hoe je anderstalige ouders kunt bereiken, zijn te vinden op de website van BoekStartpro.

Actiegids

In deze actiegids vind je tips, publicaties, trainingen en instrumenten die je als bibliotheek in kunt zetten voor ouders, kinderopvang, onderwijs, opvoedprofessionals en je eigen medewerkers. 

Campagnemateriaal

Laat zien dat je meedoet aan de Media Ukkie Dagen 2022! Vraag online aandacht met #MUD22 en download het campagnemateriaal. In de toolkit vind je posters, beeld voor sociale media en teksten. De toolkit wordt in de loop naar de campagne verder aangevuld.

Resultaten Iene Miene Media Onderzoek #MUD22 - nieuw!

Mediaopvoeding is onder ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar geen urgent onderwerp. Bij maar liefst driekwart van de ouders staat mediaopvoeding op de laatste plaats – na gezonde voeding, voldoende bewegen, sociaal gedrag en hygiëne. Ook zijn ouders zich onvoldoende bewust van de schadelijke langetermijneffecten van mediagebruik. Dit blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2022 dat tijdens de start van de Media Ukkie Dagen is gepresenteerd. Werk aan de winkel dus! Tijdens de Media Ukkie Dagen van 25 maart t/m 1 april 2022 wordt daarom aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Meer weten aan mediaopvoeding? Kijk op mediaukkiedagen.nl.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>