07 februari 2018

Gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Hoe informeert de gemeente haar inwoners op een heldere manier over de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 en hoe betrek je mensen die niet makkelijk lezen en schrijven? We noemen nuttige websites in heldere taal over de verkiezingen en noemen enkele activiteiten waar Cubiss bij betrokken is.

Nuttige Websites

Deze site is gemaakt om mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) en moeilijk lerenden in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 politiek bewust te maken en hen te leren gebruik te maken van hun stemrecht. Vooral de filmpjes zijn een aanrader,  zoals hoe werkt stemmen of waarom is stemmen belangrijk.

Deze site op B1-niveau geeft uitleg over de gemeenteraadsverkiezingen, over hoe stemmen werkt én waar je als bezoeker zelfs kunt oefenen met stemmen zodat het minder eng is om het op de dag zelf in het echt te doen. En als laatste tip een website van de NOS over waar gaat de gemeente over?

NT2 taalmenu is een gratis site die door NT2-docenten wordt gemaakt en waar ze opdrachten voor bijvoorbeeld inburgeraars op zetten:

De Verkiezingskrant in Gewone Taal

Deze krant over de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 is geschreven in heldere taal en bedoeld om mensen kennis te laten maken met de gemeentelijke politiek en de lokale verkiezingen. Stichting Lezen & Schrijven geeft hierbij ook een lesbrief uit. Goed bruikbaar voor de doelgroep en ook met tips voor de verwerking ervan.

Stem je Mee?

Stem je mee? bestaat uit een programma van ongeveer 1,5 uur dat uitgevoerd kan worden voor groepen bezoekers van taalhuizen, buurthuizen, wijkcentra en dergelijke. Het doel van de bijeenkomst  is om op een leuke manier de gemeenteraadsverkiezingen onder de aandacht te brengen, uit te leggen waar het op 21 maart 2018 om gaat en mensen te activeren te gaan stemmen. ​

Het pakket bestaat uit een draaiboek voor begeleiders/ docenten, kaarten voor het woordbingospel en een praatplaat waarop de meest belangrijke aspecten van de gemeenteraadsverkiezingen op aansprekende wijze getekend zijn. Wil je meer informatie? Klik hier.

Informatieavond in Breda

Op maandag 5 maart 2018 organiseerden diverse partners een informatieavond over de gemeenteraadsverkiezingen. Aanwezigen leerden  meer over wat de gemeenteraad doet en hoe je kunt stemmen. De partijen waren goed vertegenwoordigd. Er was gelegenheid om Bredase politici te ontmoeten en te horen wat zij belangrijk vinden voor Breda. Hierover gingen we met elkaar in gesprek in een debat. Een testpanel bestaande uit taalambassadeurs luidde de bel als een politicus geen duidelijke taal sprak. Lees hier welke politieke partijen in de taalprijzen zijn gevallen. 

Meer weten?
Neem contact op met: