Datum

Bibliotheken delen Donald Ducks uit bij voedselbank!

Strips lezen is goed voor de woordenschat en het bevordert leesplezier.

Gezinnen met kinderen die gebruik maken van de voedselbank in diverse plaatsen in Noord-Brabant en Limburg krijgen deze winter een gratis Donald Duck pocket! Deze actie is ingezet door Cubiss en lokale bibliotheken die de kinderen graag een leuk én nuttig extraatje cadeau doen.

Armoede en laaggeletterdheid gaan vaak hand in hand. Uit onderzoek blijkt dat 37% van de laaggeletterden behoort tot de laagste inkomensgroep en dat zij relatief vaak arm zijn. Door de Donald Duck te verspreiden via de voedselbank worden veel kinderen bereikt die mogelijk een taalachterstand hebben. Strips lezen is goed voor de woordenschat en het bevordert leesplezier.

De kinderen waren al lid, maar kwamen zelden. Nu hopen ze vaker te komen. Eén van de ouders heeft ook zelf een abonnement genomen.

Yvonne van den Berg, projectleider Versterken taalvaardigheid bij Cubiss in Brabant: “We weten dat kinderen die opgroeien met laagtaalvaardige ouders het risico lopen om zelf laaggeletterd te worden. Dat willen we natuurlijk graag voorkomen. Door het verspreiden van deze Donald Ducks geven we iets extra’s aan kinderen die het niet breed hebben. En hopelijk bevalt de Donald Duck zo goed, dat de kinderen in 2018 naar de bibliotheek komen om hem gratis te lenen.” De actie is onderdeel van de provinciale projecten van Cubiss in Noord-Brabant en Limburg.

Ilse Lodewijks, projectleider Participatie en zelfredzaamheid bij Cubiss in Limburg, legt uit: “Bibliotheken in heel Brabant en Limburg bieden het hele jaar diverse activiteiten aan voor kinderen én ouders, maar we weten dat het moeilijk is om mensen met een laag taalniveau te bereiken. Daarom dit cadeau voor een doelgroep waarvan we weten dat ze sowieso wel eens iets extra’s verdienen. We hopen natuurlijk op een win-winsituatie: Dat de Donald Ducks goed gelezen worden én dat de kinderen samen met hun ouders vaker in de bibliotheek komen.”

Claudia Gulikers van Bibliotheek Meerssen meldt: "Wij hebben er in afstemming met de Voedselbank uitgiftepunt Meerssen (Stichting Ruggensteun) voor gekozen om dit in januari uit te delen aan de kinderen. December brengt al zoveel. Ze vinden dit een heel mooi initiatief en cadeau waar niet enkel de kinderen maar ook de ouders mee bereikt worden. Kinderen zijn namelijk vaak de tolk van de ouders. Hierdoor is direct een mooie samenwerking ontstaan waar we als bibliotheek ook ons aanbod onder de juiste doelgroep kunnen brengen, denk aan taalbegeleiding, cursussen Klik&Tik, Digisterker etc. We bieden de Donald Duck samen met een bon gratis lidmaatschap voor kinderen plus een 3 maanden gratis proefabonnement voor de ouders aan met natuurlijk een activiteitenfolder. Voor deze ouders en kinderen heel toegankelijk omdat de meeste activiteiten voor kinderen bij ons gratis zijn (denk aan maandelijks knutselen, wekelijks voorlezen, schminken voor carnaval en anderen workshops voor ouder & kind). Een mooi gebaar met een mooie ingang voor de bibliotheek om een belangrijke samenwerking vorm te geven!" 

Tessa Persijn-De Bie van Bibliotheek Midden-Brabant: "Volgende week woensdag zijn de mensen die in Tilburg bij de voedselbanken komen uitgenodigd om in de bibliotheek met Donald Duck op de foto te gaan met het greenscreen, en kennis te maken met de bibliotheek. Ik ben benieuwd of ze hier zin in hebben en hoe de opkomst gaat zijn!"

Tineke Delfgou van Bibliotheek Landgraaf – Onderbanken; "De voedselbank was zeer verguld met de Donald Duck-boeken, inmiddels twee weken geleden bij de bank gebracht. Ze hadden leuke reacties gekregen. We hadden zelf nog een flyer in de boeken gestopt. Inmiddels zijn drie ouders met hun kinderen in de bieb komen kijken, wat we zoal meer te bieden hebben. De kinderen waren al lid, maar kwamen zelden. Nu hopen ze vaker te komen. Eén van de ouders heeft ook zelf een abonnement genomen. De kinderen waren heel blij met het Donald Duck-boek."

De Donald Duck pockets zijn eind december en begin januari door de lokale bibliotheek bij de verschillende locaties van de voedselbank afgeleverd. 

Deelnemende bibliotheken:
Het Markiezaat, Bibliotheek Eindhoven, De Lage Beemden, Bibliotheek Heusden, Cultuurspoor Best, Bibliotheek Midden Brabant, Helmond-Peel, NOBB (Oss, Meierijstad, Veghel/Uden), Theek 5 (Dongen, Oosterhout en Rijen), Nieuwe Veste (Breda), Burgerhoes (Landgraaf), Bibliotheek Roermond, Bibliotheek Meerssen, Biblioplus, Biblionu Venray en Bibliotheek Kerkrade.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>