Gecijferdheid
In Nederland zijn naar schatting 2,1 miljoen mensen laaggecijferd (PIAAC 2012). Omgaan met kwantitatieve gegevens zoals getallen, cijfers, maten en grafieken, is voor hen zo lastig dat het belemmerend is in het dagelijks leven. Wil je aan de slag met gecijferdheid in jouw bibliotheek of DigiTaalhuis? Cubiss helpt je graag!
Wat is gecijferdheid?
Gecijferdheid is het vermogen om adequaat en autonoom om te gaan met de kwantitatieve kant van de wereld om ons heen.
Het gaat daarbij niet alleen om de eerste orde vaardigheden als optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Het gaat juist om de tweede orde vaardigheden zoals redeneren, interpreteren en het hanteren van de situatie. Zoals het begrijpen van persconferenties over corona of het invullen van formulieren voor de hypotheek. Laaggecijferdheid brengt afhankelijkheid van anderen met zich mee, medische risico's en een grotere kans om slachtoffer te worden van oplichting.
Wat kun je doen in jouw bibliotheek of DigiTaalhuis?
Er zijn al specifieke voorbeelden en materialen waarmee gewerkt kan worden.
- Camouflage workshops (‘Slim en voordelig door de supermarkt’, ‘Gek op je supermarkt-app’ en ‘Slim besparen in huis’) | Cubiss Limburg
- Succes! Rekenen | Taal voor het leven
- Programma’s rekenen en geld | Oefenen.nl
- Thematische cursussen/workshops (Beter handelen op Marktplaats, educatieve games bekijken, klussen begroten, plannen, budget koken, bestellen.)
- Praatplaat Gecijferdheid | Gecijferdheid telt mee!
Meer weten?
Neem contact op met Caroline Koevoets, adviseur bij Cubiss Brabant of Ivette Sprooten projectleider bij Cubiss Limburg.